Poskupljuje voda u Boru za 35 odsto

Cena pijaće vode u Boru od 1. avgusta biće veće za 35 odsto, odlučili su odbornici Skupštine opštine Bor na jučerašnjoj sednici.

opstina-bor-so-grb

Borani će vodu plaćati 52,92 dinara po kubnom metru, umesto 39,20 kolika je cena bila do sada, neprivreda 95,31 dinar, a privredni subjekti 144,74 dinara.

Za isti procenat povećana je i cena odvođenja otpadnih voda koja za građane iznosi 15,79 dinara, za neprivredu 28,08, a za privredu 31,72 dinara po kubnom metru.

Mesečni račun za prosečno domaćinstvo koje potroši oko 20 kubnih metra vode od avgusta biće veci za oko 300 dinara.

„Cena pijaće vode nije menjana od 2012. godine, a struja je od tada poskupela 62 odsto. U ukupnim troškovima, za električnu energiju dajemo četvrtinu, tako da koliko god mi pokušavali da uštedimo, bez povećanja cene nećemo moći ništa da uradimo“, naglasio je Zoran Marković, v.d. direktora JKP „Vodovod“ Bor, obrazlažući povećanje cena.

„Mi ćemo za kubni metar vode plaćati 53 dinara. Prevedeno na litar to su 5,3 pare, 800 puta manje nego što u prodavnici košta litar vode“, kaže Živorad Petrović, predsednik Opštine Bor.

Odbornici SO Bor većinom glasova usvojili su i odluku po drugačijem obračunu usluga odnošenja smeća, koje se više neće plaćati po kvadratnom metru stambenog prostora, već 120 dinara po članu domaćinstva.

Između ostalog, usvojen je i rebalans opštinskog budžeta, izmene i dopune Odluke o auto taksi prevozu, odluka o obezbeđenju sredstava za izgradnju postrojenja za preradu pijaće vode i imenovanju Aleksandra Dimitrijevića za vršioca dužnosti direktora Ustanove Sportski centar Bor.

(Tanjug)