Poskupljuje voda u Boru za 35 odsto

3
118

Cena pijaće vode u Boru od 1. avgusta biće veće za 35 odsto, odlučili su odbornici Skupštine opštine Bor na jučerašnjoj sednici.

opstina-bor-so-grb

Borani će vodu plaćati 52,92 dinara po kubnom metru, umesto 39,20 kolika je cena bila do sada, neprivreda 95,31 dinar, a privredni subjekti 144,74 dinara.

Za isti procenat povećana je i cena odvođenja otpadnih voda koja za građane iznosi 15,79 dinara, za neprivredu 28,08, a za privredu 31,72 dinara po kubnom metru.

Mesečni račun za prosečno domaćinstvo koje potroši oko 20 kubnih metra vode od avgusta biće veci za oko 300 dinara.

“Cena pijaće vode nije menjana od 2012. godine, a struja je od tada poskupela 62 odsto. U ukupnim troškovima, za električnu energiju dajemo četvrtinu, tako da koliko god mi pokušavali da uštedimo, bez povećanja cene nećemo moći ništa da uradimo”, naglasio je Zoran Marković, v.d. direktora JKP “Vodovod” Bor, obrazlažući povećanje cena.

“Mi ćemo za kubni metar vode plaćati 53 dinara. Prevedeno na litar to su 5,3 pare, 800 puta manje nego što u prodavnici košta litar vode”, kaže Živorad Petrović, predsednik Opštine Bor.

Odbornici SO Bor većinom glasova usvojili su i odluku po drugačijem obračunu usluga odnošenja smeća, koje se više neće plaćati po kvadratnom metru stambenog prostora, već 120 dinara po članu domaćinstva.

Između ostalog, usvojen je i rebalans opštinskog budžeta, izmene i dopune Odluke o auto taksi prevozu, odluka o obezbeđenju sredstava za izgradnju postrojenja za preradu pijaće vode i imenovanju Aleksandra Dimitrijevića za vršioca dužnosti direktora Ustanove Sportski centar Bor.

(Tanjug)

3 KOMENTARA

  1. Neka krenu da prodaju flaširanu vodu ako je 800 puta skuplja po litru. Koji suvi genije taj predsednik opštine Bor.

  2. Cena pijaće vode od 1. avgusta poskupljuje za 35%. To je vest koja će ohrabriti penzionere i sugrađane i sugrađanke. Takođe i struja poskupljuje za 12%, a plate i penzije neustavno bez milosti otima srpska vlast od svojih glasača i obožavalaca. Plata i penzija se već otima separatno za 22-25%, a gle, cena vode u Boru raste za 35%, cena hrane, garderobe, školarine, poreze, osim zagađenog vazdha i ljudskog života u Boru, sve je skuplje Potrošačka korpa je veća od plata za 50%. Količina pijaće vode, koja se ne meri, te i od oka se procenjuje, a realno da se 50% i više gubi usled lošeg održavanja instalacija, neracionalne potrošnje, ne plaćanja utrošene vode i slično. JKP Vodovod u Boru lepo, uz podršku lokalne samouprave, otkačila merače vode, koji su onio investirali i ugradili uz svog nadzora, kao što se radi sa strujomerima. Strujomeri su vlasništvo EPS-a, a vodomeri izgleda ničiji. Za kvalitet vode i njegove kontrola da ne pričam,. za javnost je uredu. Da ne bi cena otišla naviše za 35% moralo je da se uradi domaćinski, da se vidi koliko ljudi uticaju na svaki kubni metar, racionalnost potrošnje energije za transport i distribucije vode do potrošača. Bez takvih kriterijuma, pa makar ih prihvatili sa zapada, a ovako samo se bilansiraju troškovi i prebace na potrošače bez kontrole i uticaj racionalne potrošnje, broja zaposlenih i kontrole troškova JKP Vodovoda. Građanima, ne svima, ostaje da plate tražene troškove, svedene na račune. Ipak smo zadovoljni što vode ima, bez razlike kako, šta, gde i koliko košta? Ako je to “Sosa” i njegovih rekli, uredu je!

  3. Zasto se potrosnja hladne vode deli na sve stanare zgrade? Zasto da placam onoliko koliko nisam potrosio? Sta vredi da jedan stedi kad ostali trose nenormalno?

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime