Postavljen spomenik Đorđu Vajfertu u centru Bora

4
163

Spomenik utemeljivaču borskih rudnika, Đorđu Vajfertu, postavljen je u novom kružnom toku u centru grada. Bronzanu bistu začetnika industrijalstva, rudarstva i bankarstva u Srbiji, izradio je naš poznati akademski vajar Sava Bosijoković.

Statua Đorđa Vajferta visoka je dva metra i rađena je u improvizovanom ateljeu Borskog kombinata bakra. Bosioković kaže da je često radio i po 20 sati dnevno, rešen da “ne izneveri ni Vajferta ni Borane”. Nakon više od tri meseca stvaranja, od danas će ovaj spomenik krasiti novoizgrađeni kružni tok na Trgu oslobođenja, u centru grada.

Ideja za ovim protekla je od rudarsko-topioničarskog basena Bor, a generalni direktor Blagoje Spaskovski takođe je najavio da će u Boru biti postavljen i spomenik inženjeru Franji Šisteku.

U čast Đorđu Vajfertu, Narodna banka Srbije, Opština Bor i Narodna biblioteka Bor organizovali su promociju publikacije “Đorđe Vajfert – vizionar i pregalac” u borskoj Narodnoj biblioteci. Publikaciju je predstavio Saša Ilić, direktor arhiva NBS. U Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru prošle godine je bila otvorena izložba povodom 160 godina rođenja ovog industrijalca.

4 KOMENTARA

  1. Svaka cast za ovo… 🙂 Konacno neko desavanje u gradu… Stoji da se i zgrade ne krece sa svih strana, da se krece samo sa “prednje” strane, one koja se vidi, ali se bar i to kreci. Bitno je da se nesto radi… 🙂

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here