Poster RTB-a u kadru sa Pirsom Brosnanom

Dizajnersko rešenje kojim se Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor predstavljao u zemlji i svetu krajem šezdesetih godina prošlog veka privuklo je pažnju jednog od producenata filma „Novembarski čovek“ (The November Man) u kojem glavnu ulogu igra slavni britanski glumac Pirs Brosnan.

Fotomontaža
Fotoilustracija

Produkcija zadužena za snimanje filma u Srbiji izrazila je, zato, želju da opremi set za ovaj film upravo posterom RTB-a Bor, a pošto je borska kompanija ustupila autorsko pravo za potrebe snimanja, on će se naći na zidu u jednom beogradskom stanu gde će popularni holivudski glumac snimiti određene scene.

Scenograf opreme za ovaj film Meg Everist zapazila je reklamu RTB-a Bor na izložbi „Polet“ u beogradskom Kulturnom centru krajem marta, dopala joj se, pa je, kako kaže, zato poželela da je upotrebi radi opremanja seta za film.

„Novembarski čovek“ snimaće se narednih nekoliko meseci u Srbiji i Crnoj Gori, a radnja filma je, po scenariju, smeštena i u Švajcarsku, Rusiju i Grčku. Film govori o bivšem agentu CIA kome se, pre penzionisanja, poverava još jedan zadatak. Prilikom obavljanja tog zadatka u Rusiji, on otkriva veliku zaveru unutar CIA, sistem se okreće protiv njega i počinje da traga za agentom.

(Gorica Tončev Vasilić, Kolektiv)