U okolini Bora gradiće se solarne elektrane i vetropark: Investicija vredna dve milijarde evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je danas u ime Srbije Memorandum o razumevanju sa kompanijama Šangaj Fengling i Srbija Ziđin Koper o ulaganjima u obnovljive izvore energije. Ceremoniji potpisivanja ovog dokumenta prisustvovao je i ambasador Kine u Beogradu Li Ming.

Foto: E. Jovanović/MRE

Đedović Handanović kazala je da je Srbija u prethodnih godinu dana napravila značajne iskorake u zelenoj energetskoj tranziciji, pre svega unapređujući zakonodavni okvir i uspešno sprovodeći prve aukcije u oblasti OIE.

To je, kako je naglasila ministarka, prepoznala i Energetska zajednica koja je označila Srbiju kao lidera u sprovođenju reformi među svojim članicama.

„Potpisivanjem Memoranduma počela je realizacija pojedinačno najvećeg projekta u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji, koji će sprovesti kineske kompanije Šangaj Fengling i Srbija Ziđin Koper, gde je Srbija suvlasnik“, kazala je ministarka.

Ona je objasnila da ovaj projekat podrazumeva izgradnju postrojenja u okolini Bora kapaciteta dva gigavata, od kojih će se 1.500 megavata energije proizvoditi putem vetroelektrana, a 500 megavata energije dobijati iz solarne elektrane. Projekat uključuje i izgradnju fabrike za proizvodnju zelenog vodonika kapaciteta oko 30.000 tona godišnje.

Foto: E. Jovanović/MRE

„Ukupno ulaganje iznosi oko dve milijarde evra, a investitor je kineska kompanija Šangaj Fengling. Proizvedena energija koristiće se za potrebe proizvodnje u Ziđinu, koji je jedan od najvećih izvoznika u Srbiji i stalno povećava proizvodnju, posebno nakon završetka rekonstrukcije topionice u Boru prošle godine“, naglasila je Đedović Handanović.

Ona je dodala da će pored direktnih ulaganja u zaštitu životne sredine u rudarskoj proizvodnji, ovaj projekat omogućiti da veliki deo električne energije za potrebe Srbija Ziđin Koper bude proizveden na održiv način, bez fosilnih goriva i negativnih efekata po životnu sredinu.

„Ta energija biće proizvedena ovde u Srbiji, u Borskom okrugu, koristeći naše potencijale solarne i vetroenergije“, istakla je ministarka.

Početak izgradnje postrojenja planiran je u prvom kvartalu naredne godine, a prva faza od 700 megavata trebalo bi da bude završena do sredine 2026.

Foto: E. Jovanović/MRE

„Do kraja 2028. trebalo bi da bude završen celokupan projekat, odnosno svih 2.000 megavata i dostizanje porizvodnih kapaciteta zelenog vodonika od 30.000 tona godišnje“, najavila je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, ova investicija će omogućiti otvaranje 300 do 500 novih radnih mesta, uglavnom vezanih za sektor OIE i oni će imati visok nivo zarada.

„Sa ovim projektom Srbija postaje jedan od evropskih centara u oblasti proizvodnje i opreme za projekte OIE, kao i zelenog vodonika, i opreme za projekte u oblasti OIE. Takođe, doprineće ostvarenju naših ciljeva u oblasti energetske bezbednosti i nezavisnosti, ali i dostizanju ambicija da postignemo karbonsku neutralnost do 2050. godine“, zaključila je ministarka.

Foto: E. Jovanović/MRE

Generalni direktor Srbija Ziđin Koper Ću Guodžu rekao je da kineske kompanije potpisivanjem ovog memoranduma nastavljaju ulaganja u Srbiji, naročito u oblasti obnovljivih izvora energije, podržavajući održivi razvoj i zaštitu životne sredine.

On je istakao da je Srbija Ziđin Koper prethodnih godina otvorila nova radna mesta, unapredila veštine zaposlenih i povećala plate, i uložila znatna sredstva u zaštitu životne sredine.

Ću Guodžu dao je punu podršku programu „Skok u budućnost – Srbija 2027“, gde je rudarstvo prepoznato kao značajan stub rasta i razvoja Srbije i dodao da Ziđin Koper planira nove investicije koje će tome doprineti.