Potpisan ugovor o izgradnji Topionice

Direktor Rudarsko topioničarskog basena (RTB) Bor i predstavnici kanadska kompanija „SNC Lavalin“ potpisali su danas ugovor o izgradnji nove Topionice i fabrike sumporne kiseline vredan 175 miliona eura.

Direktor Rudarsko topioničarskog basena (RTB) Bor i predstavnici kanadska kompanija „SNC Lavalin“ potpisali su danas ugovor o izgradnji nove Topionice i fabrike sumporne kiseline vredan 175 miliona eura.


 

Ugovor su potpisali generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski, i predstavnik kanadske kompanije SNC Lavalin Valter Mutler.

 

Novac za izgradnju je obezbeđen iz kredita kanadske izvozne banke EDC u visini od 135 miliiona evra, dok su ostalih 40 miliona obezbedili RTB Bor i država Srbija.

 

Rok za završetak topionice, kojom će se obezbediti ekonomski isplativa proizvodnja i čistiji vazduh, 36 je meseci.

 

Potpisivanju ugovora su prisustvovali ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić i ambasadori Kanade i Finske Džon Morison i Kari Veijalainen.

 

Ministar Dinkić izjavio je da je ispunio obećanje koje je radnicima i rukovodstvu RTB-a dao pre godinu dana, a to je da će država investirati u tu, za Srbiju strateški važnu kompaniju.

 

„Ovo je jedan od dva najveća industrijska projekta koje trenutno sprovodimo u Srbiji, i prekretnica u razvoju ne samo RTB-a već i grada Bora. U novom preduzeću neće biti posla samo za vas, već i za vašu decu“, kazao je Dinkić radnicima.

 

On je izrazio očekivanje da će nakon ove investicije Bor biti rudarski centar jugoistočne Evrope.

 

„Samo na osnovu nove tehnologije, napravićemo godišnju dobit od preko 20 miliona evra, a nemerljivi efekat je za zdravlje ljudi“, dodao je ministar Dinkić.

 

Podsetio je, takođe, i da će pored ulaganja u novu topionicu, 27 miliona evra biti uloženo u nabavku mehanizacije i opremu za borsko rudarstvo.

 

U obraćanju radnicima RTB-a kraj pogona rafinacije bakra, Valter Multler je ocenio da je potpisivanje ugovora „velika prekretnica za RTB Bor“, budući da je reč o najvećem ulaganju u tehnologiju u ovom preduzeću nakon skoro četiri decenije.

 

„Nova Topionica će obezbediti stotine novih radnih mesta, Bor će imati prvoklasnu tehnologiju i najčistiji vazduh u skladu sa strogim propisima EU“, naznačio je Mutler.

 

Kako je prethodno saopšteno u RTB-u, od ukupne vrednosti investicije, 101,25 miliona dolara biće upotrebljeno za robu dobavljača iz Kanade i SAD, 61 milion evra za opremu i usluge dobavljačca iz EU, dok će 30 miliona evra biti isplaćeno za usluge domaćih građevinskih firmi.

 

Kako je saopšteno u RTB-u, Topionicu sa najsavremenijom tehnologijom gradiće finska kompanija Ototek.

 

Novom topionicom povaćaće se iskorišćenost metala sa sadašnjih 93 na 98 odsto, a proizvodnja zlata sa sadašnjih 350 kilograma na oko 800 kilograma.

 

Direktor RTB-a je istakao da je ovaj projekat realizovan zahvaljujući razumevanju Vlade Srbije i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

 

(BETA)