Potpremijera filma „Čarlston za Ognjenku“ u bioskopu „Zvezda“

http://film.krstarica.com/typo3temp/pics/2_c193e69e1e.jpgPotpremijera filma "Čarlston za Ognjenku" biće održana 2. februara 2008. god u bioskopu "Zvezda" sa početkom u 20 h. Reditelj filma i glumci koji igraju glavne uloge predstaviće se i Borskoj publici samo dva dana nakon premijere u Beogradu. Bor je ovu priliku dobio jer je najvećim delom film sniman na lokalitetima Bora. 
 

Film "Čarlston za Ognjenku" će biti prikazivan od 31. januara do 15. februara 2008. god. u terminima od 18 h, 20 h i 22 h. Cena ulaznice iznosi 150 din.
 
Glavne uloge: Sonja Kolačarić, Katarina Radivojević, Olivera Katarina, Nenad Jezdić.
Režija: Uroš Stojanović
 

СИНОПСИС

Србија двадесетих година прошлог века, у смирај Првог светског рата – очаравајућа, мистична, сурова, вечно разапета између Истока и Запада, између древних паганских мађија и сила цивилизације. Високо у кршевитим планинама лежи село Покрп, чије је читаво мушко становништво изгинуло у пређашњим ратовима. Село нељубљених жена које скапавају за мушкарцима.

Када сестре нарикаче, Мала Богиња и Огњенка, у безуспешном покушају да изгубе невиност, случајно без живота оставе јединог преживелог покрпског мушкарца – прастарог и изнемоглог деда Бису, нађу се пред "страшним судом" огорчених сеоских жена. Али, успевају да изнуде помиловање под условом да пронађу живог и покретног мушкарца, ухвате га и доведу у село. Под будним оком духа своје строге бабе, Велике Богиње, две ватрене, али и наивне сестре крећу у велики, бели свет. Очекују их страст, авантура, љубав, разметљиви снагатор и улицкани краљ београдских плесних дворана.

 
 

http://www.sdcafe.co.yu/carlston_za_ognjenku/Smederevo-Carlston-za-Ognjenku-32.jpg
 
О ФИЛМУ

Филм "Чарлстон за Огњенку" урађен је по највишим стандардима западноевропских и америчких продукција. Својим технолошким стандардима "Чарлстон за Огњенку" стоји равноправно са светским хитовима истог жанра. Филм је рађен у формату "Super 35 mm CinemaScope". Коришћена је врхунска ARRI техника, а потрошено је 100.000 метара најквалитетније Kodak Vision 2 филмске траке.

Будући да се ради о високо захтевном и естетизованом филму, класичан лабораторијски аналогни процес не би задовољио високе стандарде које је пред себе поставила цела екипа филма. Зато је, у складу са светским стандардима, први пут у Србији урађен Digital Intermediate. Овај процес, скенирање негатива и претварање у дигиталне фајлове високе резолуције, омогућио је велике интервенције на снимљеном материјалу. С обзиром на то да у филму постоји преко 40 минута специјалних ефеката, овакав процес био је неопходан. Такође, овај процес је омогућио и широку могућност колор корекције целог филма, што "Чарлстон за Огњенку" ставља у равноправан однос с филмовима попут "Чудесне судбине Амелије Пулен" и "Девојке са бисерном минђушом".

Digital Intermediatе технолошки процес и преко 40 минута специјалних ефеката представљали су прави пионирски посао у Србији и због тога смо основали сопствени ВФX студио у Београду с преко 30 уметника. Тако је један српски филм подигнут на светски ниво.

Поред нашег ВФX студија, свој допринос специјалним ефектима у филму "Чарлстон за Огњенку" дала су још четири студија из Београда, три из Француске, као и студији из Хрватске и Бугарске. Управо је одлука да радња филма буде смештена у двадесете године прошлог века изискивала захтевну анимацију и велики број најмодернијих дигиталних ефеката. Завршна и најважнија сцена филма, отварање Палате Албанија, као и бајковито село из кога потичу главне јунакиње, чувено испаљивање Драгољуба Алексића из топа, "исплакивање" језера и низ других захтевних сцена подразумевали су најактуелније CGI технике.

Филм "Чарлстон за Огњенку" окупио је најбољу филмску екипу која постоји у Србији данас и неколико значајних уметника из иностранства. Међу њима је и Дидије ле Фуест – колориста филма "Чудесна судбина Амелије Пулен". Један од монтажера филма је и Ив Белонијак, који је био део монтажерског тима филмова "Гримизне реке 2: анђели Апокалипсе" и "Мој живот у ружичастом". Посебан печат филму дао је композитор музике Шигеру Умебајаши. Без премишљања, један од највећих композитора филмске музике данас пристао је да буде део тима филма "Чарлстон за Огњенку". Поред филмова великог кинеског редитеља Вон Кар Ваја, "Расположени за љубав" и "2046", као и "Кућа летећих бодежа" Џанга Јимоуа, уз име Шигеруа Умебајашија сада стоји и један српски филм светских размера. Значај и квалитет филма "Чарлстон за Огњенку" приметио је и чувени Лик Бесон и компанија EuropaCorp, који ће бити светски дистрибутери овог остварења.

РЕДИТЕЉ О ФИЛМУ

Много је филмова који говоре о балканској кланици, о патњи и смрти. "Чарлстон за Огњенку" је један од ретких који се баве даном после, потребом да се, усред пустоши коју насиље оставља за собом, започне нови живот.

Ово је прича о балканском кошмару виђеном женским очима. Наше две јунакиње, Огњенка и Мала Богиња, одрастају у малом селу које је, опустошено ратовима и годинама крвне освете, остало без иједне мушке главе. Оне су нарикаче, за новац оплакују покојнике, али саме никада нису спознале праву емоцију, сем нејасне чежње за животом, љубављу или бар додиром мушке руке. Када крену у Београд да у село доведу мушкарце, њих две полазе на пут после кога у њиховим младим срцима више ништа неће бити исто.

Пре извесног времена прочитао сам у новинама податак да данас у Београду, слично као и у време после Првог светског рата, на сваког мушкарца у годинама у којима се сматра сексуално активним долази шест жена. Тако се родила идеја за овај филм. Одлучио сам да радњу филма сместим између два светска рата, у доба налик данашњем, када је, после неколико крвавих ратова, у Србији почела да се јавља крхка и краткотрајна нада да је нормалан живот и на овом поднебљу могућ. Нисам желео да ову причу непотребно оптеретим дневном политиком, а уверен сам да она тиме није изгубила на актуелности.

Иако се "Чарлстон за Огњенку" бави болним питањима и не нуди лаке одговоре, желим да тај филм буде нека врста бајке за одрасле, пуна хумора и романтике. Верујем да ће овај филм испунити свој задатак тек ако успе да нам открије зрнца лепоте и наде.

Izvor: Krstarica