Potresna priča čoveka koji je gotovo sve izgubio

Pešić Nebojša (47) već pet godina živi u staroj oronuloj baraci na rubu siromaštva, bez struje, vode i grejanja.

pešić-nebojša

Njegova bolna sudbina počela je kada je nakon 25-togodišnjeg rada na Jami uzeo socijalni program i napustio posao koji mu je bio osnovni izvor prihoda. Spletom okolnosti došlo je do urušavanja svega što je godinama gradio. Od tada posao ne može da nađe jer fizički više nije sposoban za rad.

Lična karta mu je istekla a novu zbog zakonskih regulativa ne može da izvadi. Pasoš nema. Kaže da nikada nije bio ni do Borskog jezera, a kamoli van zemlje.

Takođe nema ni zdravstvenu knjižicu a, nažalost, zdravlje ga ne služi baš dobro.

pešić-nebojša-2

Nebojša živi u staroj oronuloj baraci jedne firme koja mu je dozvolila da tu boravi. Struju, vodu i grejanje nema.

Za vodu se nekako snalazi ali mu najteže u zimskim uslovima pada to što nema grejanja. Kaže da mu dan nekako prođe ali noć teško. Spava u tri jakne i pokriven sa deset ćebadi.

Ponekad se bojim da zaspim jer me je strah da tokom noći ne umrem od hladnoće, mučno priča Nebojša.

Pošto para nema ni za parče hleba, pre dve godine je postao korisnik narodne kuhinje. Svakako da jedan obrok dnevno nije dovoljan ali ovom siromašnom čoveku je i to od prekog značaja.

narodna-kuhinja

Pre dve godine sam primao jednokratnu socijalnu pomoć a sad više nema ni toga, žali se Nebojša.

Centar za socijalni rad ne može da mu odobri socijalnu pomoć bez ličnih dokumenata.

Pisao sam molbe i dopise i Opštini i Centru za socijalni rad ali džaba kad nemam čak ni ličnu kartu koju ne mogu da izvadim, priča naš sagovornik.

Odeću mu ponekad daju neki prijatelji. Trudi se da je očuva čistom koliko god je to moguće. A obzirom da nema osnovne uslove za život, brije se jednom u mesec ili dva dana. Kaže da ne bi ni to da ne mora.

Nebojša je od supruge razveden dosta davno. Ima sina koji je sada na studijama i najviše ga boli to što ni dinara nema da mu da.

 Živim od danas do sutra, pa kako mi bude. Jedino što želim jeste da dočekam unuče da vidim, bolno izgovara.