Povećano interesovanje radnika za napuštanje radnih mesta u RTB-u Bor

Broj prijavljivanja radnika Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor za dobrovoljno napuštanje radnog mesta, kojima je do sticanja jednog od uslova za odlazak u penziju ostalo do pet godina, u toku protekle nedelje se upetostručio. Do prošle nedelje se u kombinatu bakra prijavilo 60 zaposlenih a u proteklih nedelju dana interesovanje je pokazalo još 300 radnika.

Iako je rok za prijavljivanje 13. februar, zaposleni koji su zainteresovani za prijavljivanje moći će da se obrate i dalje Tranzicionom centru RTB-a Bor dok bude sredstava predviđenih u budžetu Republike Srbije.

Uslov za napuštanje radnog mesta po programu vlade za preduzeća u restrukturiranju ispunjava 786 radnika RTB-a Bor kojima će dodeliti pravo na otpremninu iz dva dela: isplata 6 prosečnih bruto zarada u privredi Republike Srbije i mesečna naknada u visini 60 posto mesečne bruto zarade u privredi Srbije sve do ispunjenja prvog uslova za odlazak u penziju.

Predstavnici Samostalnog sindikata i Sindikata „Nezavisnost“ podržali su novu strategiju privatizacije RTB Bora i naglasili da socijalni program mora da bude isključivo na dobrovoljnoj bazi.