Povređeni ris iz NP Đerdap zbrinut u borskom Zoo vrtu

Ministarstvo zaštite životne sredine, zaposleni u Nacionalnom parku „Đerdap” i Zoološkom vrtu u Boru zajedničkim snagama zbrinuli su povređenu jedinku risa, koja je dopremljena u borski zoo vrt. Izvršena je hitna hirurška intervencija i data odgovarajuća terapija.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Brzom reakcijom, nadležne službe JP Nacionalni park Đerdap spasile su jedinku risa koju je udario automobil na Đerdapskoj magistrali.

Tim eksperata u sastavu profesor dr Duško Ćirović, doktor veterinarske medicine Slobodan Spasojević i dr Milan Paunović, muzejski savetnik Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, prati tok oporavka zbrinute jedinke risa, a kako navode iz Ministarstva, napraviće procenu zdravstvenog stanja radi preduzimanja daljih koraka u procesu oporavka.

Ministarstvo zaštite životne sredine, kaže PR Zoološkog vrta u Boru Slađana Savić, koordiniše akcijom zbrinjavanja i čuvanja jedinke povređenog risa.

„Ponosni smo na ovu zajedničku akciju u kojoj se vidi da nadležne institucije dobro sarađuju, a sve u cilju dobrobiti jedinke”, ističe Savić.

Iako je znatiželja javnosti velika da se ris snimi, dodaje ona, prvenstveno se mora voditi računa o dobrobiti životinje, kao i o tome da se što manje izlaže stresu. Snimanje je za sada onemogućeno.