Pozitivno poslovanje RTB-a u prošloj godini

Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor ostvario je u prošloj godini pozitivan finansijski rezultat i dobit iz tekućeg poslovanja od tri milijarde i 56 miliona dinara.

Konferencija za novinare RTB-a BorPrevedeno na američku valutu, pozitivan skor vredan je 41 milion 678 hiljada dolara. Ovo je, govoreći o poslovnim rezultatima Basena ostvarenim u prošloj godini, saopštila zamenica generalnog direktora za ekonomska pitanja Mirjana Antić na današnjoj koferenciji za novinare.

Finansijski bilans iz tekućeg poslovanja bolji je čak za 6,1 milion dolara od ostvarenog u 2010. jer je razlika između poslovnih prihoda i rashoda prošle godine iznosila 41,678 miliona dolara. U 2011. proizvedeno 25.250 tona katodnog bakra iz sopstvenih sirovina, više od tone zlata i 4,5 tone srebra, a 47% bakra i bakarne žice izvezeno na inostrano tržište. Izmiren dug prema ruskoj „Euroaksis banci“ , a sa londonskom „Standard bankom“ postignut dogovor o otpisu 51 odsto potraživanja – izjavila na konferenciji za novinare Mirjana Antić.

Povećan izvoz

Ono što je, po rečima Antićeve, poboljšalo deviznu poziciju kompanije u odnosu na neke prethodne godine jeste drugačija struktura prodaje bakra.

Mirjana AntićBasen ima berzanske proizvode (bakar, zlato i srebro) i oni su, izuzev zlata koje se u potpunosti predaje Narodnoj banci Srbije, slobodni za prodaju van granica Srbije. Prošle godine došli smo prvi put u situaciju da 47% proizvodnje bakra i bakarne žice izvezemo, dok se ranije taj procenat kretao oko 20 odsto – rekla je Antićeva.

Govoreći o ukupnom dugu RTB-a u čijoj strukturi najveći deo (72 odsto) čini dug prema državnim poveriocima, Antićeva je kazala da je krajem prošle godine počelo namirenje komercijalnih poverilaca, među kojima je i ruska „Euroaksis banka“.

Izražavajući zadovoljstvo ostavrenim poslovnim rezultatima u prošloj godini, Antićeva je na kraju zaključila da su oni, zajedno sa planskim zadacima u 2012., dobra osnova za još bolje rezultate  i da ulivaju nadu da će, sa postojećim društvenim i cenovnim okolnostima, u ovoj godini biti afirmativniji.

(PRESS Služba RTB-a)