Poziv za profesionalni medžment u RTB-u biće raspisan do kraja godine

Javni poziv za angažovanje profesionalnog menadžmenta u RTB Boru biće objavljen do kraja godine, poruka je Ministarstva privrede, kao odgovor na zahtev Sindikata pravosuđa Srbije za smenu aktuelnog direktora Blagoja Spaskovskog.

rtb-generalna-direkcija

Ministarstvo u saopštenju, podseća da je Privredni sud u Zaječaru usvojio 6. i 7. jula ove godine unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) za RTB Bor Grupu.

Taj plan, pored načina izmirivanja obaveza između preduzeća i poverioca, rokova otplate, izmene rokova dospeća kredita i kamatnih stopa, otpis dugova i zateznih kamata, konverziju potraživanja u kapital države, racionalizaciju broja zaposlenih, predviđa i uvođenje profesionalnog poslovodstva.

„Plan je da se javni poziv za angažovanje profesionalnog menadžementa objavi do kraja godine“, piše u saopštenju.

Sindikat pravosuđa pozvao je Vladu Srbije da smeni Spaskovskog, a zajedno sa Društvom sudija Srbije osudili su navode direktora RTB Bora koji je u lokalnim medijima optužio sudiju Osnovnog suda u tom gradu Jasminu Isakov zbog poništenja odluka o otpuštanju radika.

Društvo sudija izrazilo je zabrinutost zbog takvog istupanja lokalnog funkcionera i apelovalo na političare, državne funkcionere, organe vlasti, učesnike u postupku, kao i medije da se uzdrže od komentarisanja nepravnosnažnih sudskih odluka.

Spaskovski je, kako se navodi u saopštenjima, u emisiji „Aktuelno“ 19. jula 2016. godine na TV Bor direktno napao sudiju Isakov da svojim odlukama nanosi štetu i ruši ugled RTB Bor.

„Ovakvim istupanjem generalni direktor RTB Bor obmanjuje javnost pokušavajući da odgovornost za svoje nezakonito postupanje prebaci na sudiju Jasminu Isakov“, smatra Sindikat pravosuđa i podseća da se „sudije zaklinju zakonu i Ustavu“ i da bi morale da budu zaštićene od neosnovanih napada funkcionera koji polažu samo ‘zakletvu poslušnosti’ Vladi i partiji.

Društvo sudija je istaklo u svom saopštenju da sudske odluke shodno Ustavu Srbije ne mogu biti predmet vansudske kontrole, odnosno da je sudija u vršenju sudijske funkcije nezavisan i da je svaki uticaj na sudiju zabranjen, kao i da su svi državni organi i funkcioneri dužni da, svojim postupanjem i ponašanjem, održavaju poverenje u nezavisnost i nepristrasnost sudija i sudova.

Društvo sudija izražava zabrinutost što se nepravnosnažne sudske odluke uporno javno komentarišu čime se, kako se navodi, ugrožava nezavisnost sudske vlasti i vladavinu prava i proces pridruživanja Evropskoj uniji.

Takođe je pozvalo Visoki savet sudstva da se u skladu sa svojom Ustavnom dužnošću stara da obezbedjuje i garantuje nezavisnost i samostalnost sudova i sudija na njihovo pravo i obavezu, da zaštite svoju sudijsku nezavisnost i nezavisnost drugih sudija.

(Tanjug)