Praksa za buduće turističko-hotelijerske tehničare u hotelu „Jezero“ na Borskom jezeru

U hotelu „Jezero“ na Borskom jezeru organizovana je praktična nastava za 40 učenika drugog i trećeg razreda Ekonomsko-trgovinske škole iz Bora.

Đaci će se tokom pet dana prakse prvi put sresti sa  realnim i svakodnevnim situacijama koje njihova buduća profesija turističko-hotelijerskog tehničara sa sobom nosi. Biće ovo i idealna prilika da znanje stečeno u školskim klupama primene  u renomiranom hotelu sa četiri zvezdice.

„Obnova saradnje sa Srbija Ziđin Koper  u vidu organizovanja praktične blok nastave je od velikog značaja za učenike naše škole. Dugujemo veliku zahvalnost što su bili voljni da nedelju dana o ugostiteljstvu poduče 40 đaka obrazovnog profila turističko -hotelijerski tehničar. Njima je ovo prvi susret sa konkretnim praktičnim zadacima, jer su tokom pandemije o svom budućem zanimanju učili samo iz udžbenika. Ovo je jedinstvena prilika da se susretnu sa svim izazovima i realnim situacijama u hotelu, o kojima su učili od svojih nastavnika“, kaže direktorka Ekonomsko-trgovinske škole Sonja Stamenković.

Ona je dodala da će ovakav vid nastave biti organizovan i za druge obrazovne profile, poput kuvara i kuvarskog tehničara. Takođe, izrazila je i nadu da će Srbija Ziđin Koper podržati školu u uspostavljanju sistema dualnog obrazovanja i da će tradicionalno dobra saradnja sa kompanijom biti nastavljena.

Rukovodilac Sektora za upravljanje hotelom Violeta Vučković kaže da su mnogi zaposleni u hotelu „Jezero“ na Borskom jezeru i klubu „Ziđin“ u Brestovačkoj Banji svoju karijeru kuvara, konobara i recepcionera započeli upravo kroz stručnu praksu i da su oni,koji su se izdvojili po znanju i umeću kao učenici, sada pravi profesionalci  i cenjeni radnici.

„Možemo se pohvaliti dugogodišnjom saradnjom sa borskom Ekonomsko-trgovinskom školom. Njihovi učenici su kadrovi koji su nam potrebni i naši budući zaposleni. Veliko nam je zadovoljstvo što smo otvorili vrata hotela „Jezero“ za praktičnu nastavu učenika posle trogodišnje pauze. Ovo je odlična prilika da se upoznaju sa poslovanjem hotela, da komuniciraju sa gostima i steknu praktična znanja, a mi smo imali lepu i slatku pomoć na recepciji, u restoranu i kuhinji.  Praktična nastava biće organizovana i krajem školske godine, pa ćemo imati dovoljno vremena da se bolje upoznamo i sprijateljimo“, kaže ona.

Učenica druge godine Milica Jovanović podelila je sa utiske sa stručne prakse i prvim susretom sa svojom budućom profesijom.

„Za kratko vreme dosta smo naučili o poslovima na recepciji, kako treba da se odnosimo prema gostima, ali o vođenju različitih hotelskih evidencija. Uputili su nas u to kako funkcioniše jedan veliki i moderan hotel. Ovo iskustvo će mi dosta značiti u daljem školovanju, zaključila je Jovanović.