Predah za građane, večeras počinje predizborna tišina

2
22

Predizborna tišina, uoči vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, počeće večeras u ponoć i trajaće do zatvaranja birališta, odnosno do 16. marta u 20 sati.

glasanje-01

Predizborna tišina podrazumeva zabranu izborne propagande, što je propisano Zakonom o izboru narodnih poslanika.

Tokom tog perioda zabranjena je izborna propaganda preko sredstava javnog informisanja, održavanje javnih skupova i objavljivanje procena izbornih rezultata, slanje poruka biračma i postavljanje propagandnog materijala stranaka na razdaljini manjoj od 50 metara od biračkog mesta.

Od četvrtka u punoć biće zabranjeno elektronskim medijima da na bilo koji način propagiraju izborne liste, kandidate ili stranke koje učestvuju na izborima, da iznose procene rezultata izbora, a ukoliko to ne budu poštavali, Zakon je predvideo kazne.

Poštovanje izborne tišine obavezuje i pisane medije što znači da je zabranjeno oglašavanje lista u oglasnim porukama, njihove oznake, slogani, ime, lik, glas, lično svojstvo kandidata, SMS poruke, ankete, telefonska uključenja.

Ono što nije zabranjeno jeste objavljivanje informacija i oglasnih poruka nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija kojima se građani upućuju u koje vreme i na koji način mogu da glasaju, kao i procene odziva birača, odnosno izlaznost na izbore.

U izbornom danu dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome kada su i gde glasali nosioci i kandidati sa lista, a njihove izjave tek po okončanju izborne tišine.

Pravila o izbornoj tišini odnose se i na program elektronskih medija emitovan putem Interneta.

(Tanjug)2 KOMENTARA

  1. Ko kaze….. ko to laze……GRADJANE BORA I MAJDANPEKA….. A I MALO SIRE OD TOGA… da nema para za TRANSEVROPSKI SAOBRACAJNI KORIDOR koji ce proci pored Bora……koji ce dobiti STATUS GRADA

  2. PROCITAJTE ponovo, na ovom ISTOM portalu, clanak OD JUCE…,,Srbija ne koristi 3.1 MILIJARDU EURA KREDITA,, U predizboroj tisini borski politikanstki transvesti cutace i o SVIMA poznatom saobracajnom KORIDORU kao i o dobijanju satusa GRADA za BOR…..Kao sto su SVI cutali O OBE TEME I PRE IZBORNE TISINE…..te tagikomicne lokalne politikntske trandze iz tog JEFTINOG lutkarskog pozorista sa poznatim reziserom i gospodarom konaca, iz senke……zvanom BORSKA POLITICKA SCENA…………..Samo sada je vec SVE TO samo katastrofalna i trgikomicna istorija……Zato samo opusteno,ali marljivo i nasmejano…..ceka nas buducnost pristojnog i dostojnstvenog zivota dostojnog EVROPE I 21. VEKA.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime