Predlog sporazuma koji će podrazumevati prekid štrajka prosvetara

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je danas da će kao odgovor na zahteve sindikata napraviti Predlog sporazuma koji će, između ostalog, podrazumevati i prekid štrajka i ponuditi ga sindikatima na potpisivanje.

kanal9tv.com
kanal9tv.com

Resorni ministar Srđan Verbić upoznao je danas predstavnike četiri reprezentativna sindikata – Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost“ i Sindikata radnika u prosvetni Srbije sa pristiglim mišljenjima, odnosno primedbama relevantnih institucija, na tekst Predloga Posebnog kolektivnog ugovora (PKU), koji su već usaglasili ministarstvo i sindikati u obrazovanju.

Kako je navedeno u saopštenju, dogovoreno je da se sledeće nedelje, kada stignu i preostala mišljenja nadležnih institucija na tekst Predloga PKU, organizuje novi sastanak na kome bi se zajedno pristupilo izmenama pojedinih članova Posebnog kolektivnog ugovora na koje su ostala ministarstva dala primedbe.

Na sastanku je, između ostalog, razgovarano i o drugim pitanjima u prosveti, uključujući i racionalizaciju, a obe strane su se saglasile da će na tome zajednički raditi, te da je jedan od načina da se postigne racionalizacija ukrupnjavanje norme nastavnika, kao i optimizacija mreže škola.

Portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković rekla je Tanjugu da očekuje nastavak pregovora i sporazum kojim će se okončati štrajk, ali da sada nema govora o tome.

“Očekujemo nastavak pregovora. Naravno očekujemo i sporazum kojim će se okončati štrajk, ali apsolutno sada nema govora o tome“, rekla je Janković dodajući da bi volela da bude tako optimistična kao Ministarstvo prosvete.

Ona je, ipak, pozdravila to što su nastavljeni pregovori koji su prekinuti 20. decembra.

“Tako se posle tri pune nedelje ponovo selo za pregovarački sto. Sigurno da se jedina rešenja tu i mogu naći, a nikako preko nekakvih izjava koje dajemo što mi što ministar pa smo više nekako komunicirali preko medija, a manje onako kako je neophodno“, zaključila je Janković.

Ona je istakla da se današnji sastanak ticao jednog zahteva sindikata, a to je Poseban kolektivni ugovor.

(Tanjug)