Predsednik Srbije obišao Topionicu u Boru [FOTO]

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, svoju posetu Borskom okrugu u okviru kampanje kampanje “Budućnost Srbije”, započeo je danas obilaskom pogona topionice bakra “Zijin Bor Cooper”.

Predsednika Srbije i njegove saradnike dočekali su Sajmon Ling, zamenik generalnog direktora ZiJin Bor Copper D.O.O, Vladimir Janošević, direktor TIR-a, Saška Tasić, direktorka Topionice i Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Održan je i sastanak sa rukovodstvom borskog kolektiva, koga je prošlog decembra preuzela kineska kompanija ZiJin uz kupovinu udela od 63 odsto u RTB-u, biznis plan u vrednosti 1,26 milijardi dolara, obaveznu investiciju od 350 miliona dolara, izmirenje duga RTB-a od 200 miliona dolara i očuvanje 5.000 radnih mesta.

“Ovo je prekretnica za RTB i kompaniju Zi Đin, ali je i važan projekat za odnose Srbije i Kine. Ova kompanija je garant da će se u Boru ostvarivati rudarska proizvodnja u skladu sa najvećim svetskim standardima i kada je u pitanju efikasnost i kvalitet, ali i zaštita na radu i ekologija”, rekao je Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije obišao je pogon borske topionice sa Longom Hiemom, direktorom  “Zijin Bor Cooper” i u pratnji ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića  i gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića.

“Kineska kompanija ZiJin će u RTB Bor samo ove godine uložiti 160 miliona evra, a u narednih nekoliko godina, uz nalazište Čukaru Peki kod Bora, do dve milijarde evra. Očekujemo da za šest godina proizvodnja bude veća – trostruko ovde u Boru i još 80.000 tona bude proizvodeno u ”Timoku”. To je dakle petostruko ili šestruko veća proizvodanja nego što smo imali ranije”, rekao je Vučić obraćajući se radnicima.

On je dodao da ima poverenje u kineskog partnera i da je uveren da će  5.000 radnika u RTB-u biti pokretač razvoja celog istoka Srbije.

“Hvala vam što ste prepoznali značaj trženja i pronalaženja strateškog partnera. Molim vas da pokažete da posvećenošću Bor može da ide napred i da možete da se poredite sa najboljim rudnicima u svetu i da ova topionica bude kao najbolje topionice u svetu”, rekao je predsednik Srbije.