Predstava „Arhangelov vojnik“ u Boru [NAJAVA]

Pozorišna duodrama „Arhangelov vojnik“ biće izvedena u Boru u četvrtak, 28. marta na sceni Muzičke škole „Miodrag Vasiljević“ od 20 časova.

Ova izuzetna predstava donosi priču o jednom od najodlikovanijih i najhrabrijih vojnika Prvog svetskog rata, najmlađem majoru u istoriji ratovanja – Mihailu Madžareviću.

Ulaznice po ceni od 500 dinara se mogu kupiti na blagajni Ustanove „Centar za kulturu grada Bora“ radnim danima od 8 do 14 časova.

Madžarević, iako odlikovan sa tri Karađorđeve zvezde, srebrnom medaljom za hrabrost, zlatnom medaljom za hrabrost, Albanskom spomenicom, ordenom Legije časti, Britanskim ratnim krstom, nepravedno je zaboravljen u srpskoj istoriji.

Njegovi ratni podvizi, junaštvo i neustrašivost upamćeni su od strane njegovih nadređenih i njegovih saboraca, ali odluka o napuštanju Kraljeve vojske, na koju je bio primoran, štiteći čast srpskog oficira u novonastaloj državi, nakon završetka rata, odredila je njegovo potonje životno stradalaštvo.

Reč je o duodrami koja se bavi poslednjim minutom života Mihaila Madžarevića i susretom sa sopstevim alteregom, susretom sa svojom savešću koju podstiče sam Arhangel Mihailo, vođa telesnih i bestelesnih sila, Arhangel koji nevidljivo i bez najave dolazi po svog nebeskog vojnika.

Tekst duodrame napisao je Momčilo S. Trifunović, a igraju: Aleksandar Lazić i Predrag Vasić.

Predstava je osvojila Zlatnu diplomu na XIX „Zlatnom Vitezu“ festivalu koji se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Ruske federacije.

Telefon za informacije: 030/424-546 (Ustanova „Centar za kultutu grada Bora“)