Predstava „Hipertenzija“ propraćena snažnim ovacijama Borana

Sinoć je u prepunoj sali Muzičke škole u Boru izvedena pozorišna predstava „Hipertenzija“ prema tekstu i u režiji Svetislava Basare, koju su Borani propratili smehom i snažnim ovacijama. 

 Hipertenzija

U komediji „Hipertenzija“, napisanoj pre otprilike sedam godina, Svetislav Basara, pisac i kolumnista, bavi se pričom koja već duže vreme opseda našu društvenu stvarnost. Ovaj komad se, kako i dolikuje pozorištu, bavi crnohumornim i tragikomičnim aspektima srpske borbe sa vetrenjačama. Pri tom, ona se ne zadržava na savremenim društvenim problemima, već se kroz replike i sećanja udbaša Mitra Kurdulje, koga glumi Predrag Ejdus, vraća u prošlost, u sedamdesete i osamdesete godine prošlog veka. Kao njegova suprotnost, kao predstavnik savremene generacije, pojavljuje se lik Igora Furtule, koga tumači Branislav Trifunović, čiji su stavovi i ponašanje u potpunosti u skladu sa liberalnim evropskim tokovima, a samim tim u suprotnosti sa stavovima udbaša Mitra, predstavnika druge generacije i režima.

„Ovaj komad je zapravo komedija, ali se bavi suštinski važnim i ozbiljnim problemima savremene društvene stvarnosti. Iako je ovaj tekst Svetislava Basare beskrajno duhovit, u njemu se kriju brojna nerazrešena pitanja, koja nas prate duži niz godina i koja zahtevaju da im se srpsko društvo ozbiljno posveti“, reći su doajena srpskog glumišta Predraga Ejdusa.

Čini se da je karikiranje i upravo ismejavanje svega onoga što predstavlja srpsku stvarnost bio razlog što su Borani predstavu posetili u velikom broju i propratili je smehom. Prema rečima posetilaca, predstava „Hipertenzija“ predstavlja pravo osveženje u kulturnom životu Bora, a svoje oduševljenje izrazili su snažnim ovacijama upućenim glumačkom dvojcu.

Ovim komadom započeta je ovogodišnja pozorišna sezona, a već za 9. oktobar planirana je pozorišna predstava „Dosije vojnika Čonkina“ zaječarskog pozorišta „Zoran Radmilović“.

[RFG_gallery id=’118′]