Predstava „Nasilje nema opravdanje“ Zijaha Sokolovića u borskoj Narodnoj biblioteci

Zajedno sa kancelarijom Evropske Komisije i u partnerstvu sa UNFPA Srbija (Populacioni fond Ujedninjenih nacija), Centrom za razvoj neformalnog obrazovanja građana, uz pomoć Somborskog narodnog pozorišta, Kancelarije za mlade opštine Bor, Altenative Bor i učenika Ekonomsko trgovinske škole Bor, organizuje se predstava pod nazivom “Nasilje nema opravdanje”. Predstava će biti odigrana sutra, 10.  septembra, u Narodnoj biblioteci u Boru sa početkom u 18 sati.

Zihad A. Sokolović / Foto: tportal.hr
Zihad A. Sokolović / Foto: tportal.hr

Ovu dinamičnu i edukativnu predstavu, koju izvode dva glumca isključivo u razredima škola, do sada je videlo oko 2.000 mladih širom Srbije.

Predstava „Nasilje nema opravdanje“ proglašena je najboljim projektom u Evropskoj Uniji u prevenciji kriminaliteta i nasilja u porodici na godišnjem kongresu Mreže zemalja EU za prevenciju kriminaliteta (European Crime Prevention Network – EUCPN), koji je održan polovinom decembra meseca prošle godine u Litvaniji.

Tekst za predstavu je pisan u saradnji sa psiholozima i socijalnim radnicima i ima 120 primera oblika nasilja, svakodnevnog, mitološkog, porodičnog, psihološkog, fizičkog, seksualnog, ekonomskog, zdravstvenog, sa primerima dečijeg doživljavanja nasilja i preporukom reakcije na oblike istih.

Autor i reditelj predstave „Nasilje nema opravdanje“ je Zijah A. Sokolović, a dramaturg Selma Parisi. Predstava je namenjena mladima uzrasta od 14 do 18 godina.

“Ideja je da se pomoću glume i glumaca u formi pozorišne predstave mladi ljudi, djeca, informišu i obrazuju o složenim društvenim problemima sa kojima se susreću u svom odrastanju i sa kojima imaju najviše problema”, izjavio je Zijah A. Sokolović.

Borska premijera predstave organizovana je zajedno sa kancelarijom Evropske Komisije i u partnerstvu sa UNFPA Srbija (Populacioni fond Ujedninjenih nacija), Centrom za razvoj neformalnog obrazovanja građana i uz pomoć Somborskog narodnog pozorišta.