Predstavljena analiza cena u borskim prodavnicama

1
25

Aktivisti borskog Pokreta potrošača (PP) predstavili su na konferenciji za novinare rezultate istraživanja maloprodajnih cena u super-marketima u Boru.

pokret potrosaca borIstraživanje je rađeno u pet super-marketa u Boru – Maxi, Roda, Idea, Lav i Dis. Da bi rezultati bili što realniji izabrane su iste namernice  iz “potrošačke korpe” Republičkog zavoda za statistiku, od kojih je odabrano 28. Namernice u trenutku istraživanja nisu bile na akciji, već su uzete u obzir regularne cene.

“Radi fer upoređivanja, po uzoru na kolege iz Novog Sada, odabrane su namirnice, iste veličine pakovanja, istog proizvođača, dok za pojedine – ista klasa kvaliteta (meso) ili najjeftinije u ponudi (voće, povrće, šećer, hleb i sl.)”, rekla je Milica Živković, saradnik Asocijacije potrošača Srbije (APOS).

Prema predstavljenim rezultatima se može videti da se budžet potrošačke korpe može znatno smanjiti, jer cene od objekta do objekta osciliraju od par dinara, do preko 100,00 dinara, što se može videti iz priloženog grafika.

cene-i-marketi-Bor

“Ne postoji posebna prosečna razlika po marketima, ali ukoliko se kupac odluči da za kupovinu različitih proizvoda na različito mesto, svako može smanjiti buđet potrošačke korpe i za 30 posto”, naglašava Milica.

“Naša namera je bila da medijima predstavimo uporedne cene, kako bi lakše doprelo do svesti potrošača, a drugi deo se odnosi na uporedne cene Bor – Novi Sad, gde se može videti da su naši marketi skuplji od novosadskih”, rekao je Zoran Andrejić, predsednik Pokreta potrošača Bor.


Konferencija je održana povodom završetka projekta “Odgovorni potrošač” koji finansira ambasada kraljevine Norveške u Srbiji gde su predstavljene i preporuke koje su u sklopu ovog projekta date potrošačima, prodavcima i proizvođačima.

(Milica Živković, Ist Media / Bor030)

1 KOMENTAR

  1. Skoro sa u Maxiju kupio jedan proizvod na akciji za koji su mi naplatili 14 dinara vise.Vratio sam se sa racunom da im ukazem na gresku,oni su to uvazili,ali su nasli cetiri razlicite cene za isti proizvod.Odustao sam od povrata jer nisu znali sta da rade i trebalo je da cekam itd…Mozda su i oni trebali napraviti tabelu pa odrediti prosek.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime