Predstavljena dopunjena biografija Vladislava Petkovića Disa

Zaposleni u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis“ iz Čačka okupljenim Boranima u Narodnoj biblioteci sinoć su predstavili dopunjenu biografiju i kratkometražni film posvećen ovom velikom srpskom pesniku.disDirektorka ove ustanove Danica Otašević prezentovala je vredan rad zaposlenih u Gradskoj biblioteci u Čačku, kojim je dopunjena do tada nepotpuna biografija Vladislava Petkovića Disa, koji bez obzira što je stvarao krajem 19. i početkom 20. veka, njegova slava vremenom raste i današnje elektonsko doba ovom pesniku daje primat.

U biografiji ovog pesnika ona ističe njegov boravak u pograničnom selu Gornja Prlita u okolini Zaječara, gde je radio kao privremeni učitelj i gde su nastale neke od njegovih najlepših pesama, kao što su „Pod dudom“, „Utopljene duše“, „Možda spava“ i brojne druge.

Gostovanjem u borskoj Narodnoj biblioteci direktorka Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ promovisala je i maanifestaciju „Disovo proleće“ koja svake godine počinje 10. marta, na dan Disovog rođenja, a prikazan je i kratkometražni film pod nazivom „Vladislav Petković Dis u Velikom ratu“ posvećen poslednjim godinama života ovog rodonačelnika srpske poezije.