Predstavljena inicijativa za osnivanje Doma omladine

Inicijativa „Mladi u centru“ koja ima za cilj osnivanje regionalnog Doma omladine predstavljena je u ponedeljak u prepunoj sali Narodne biblioteke u Boru.

Ova inicijativa zvanično je pokrenuta u februaru, kada su za jednim stolom Srećko, Monika, Igor, Aleksandra, Nikola, Davor i Marija seli i razgovarali o tome kako da naprave strategiju i pokrenu samu inicijativu.

 Od tada, osnovano je 6 timova koji udruženo rade u Boru, Zaječaru, Kladovu, Metovnici i Knjaževcu na inicijativu za osnivanje regionalnog Doma omladine istočne Srbije sa sedištem u Boru.

Podrsku je do sada dalo 10 narodnih poslanika iz aktuelnog saziva Skupštine Srbije (iz redova vladajuće većine i opozicije) koji će se takođe javno oglasiti po ovom pitanju.

Prema rečima organizatora, sve aktivnosti se sprovode po metodologiji “društvenog organizovanja” koju praktikuje udruženje „Srbija u pokretu“, koju u istočnoj Srbiji zastupaju gore pomenuti tim lideri klubova.

Srećko Zdravković, omladinski aktivista, koji je bio i glavni govornik na jučerašnjem događaju približio je prisutnima celu ideju.

„Želeo bih da se zahvalim svima koji su aktivno radili da bi došli do ovde gde smo sada. Važno je da znate da ovo nije nikakav projekat, nama donatora koji stoji iza ovoga i sve što se radi, ljudi rade isključivo na volonterskoj osnovi. Svaki nas korak je kamen u temelju Doma omladine – gradi sa nama!“, rekao je Zdravković.

Ceo događaj trajao je skoro dva sata, a prisutni su imali prilike da pored predstavljanja inicijative i gledanja najzanimljivijih video snimaka iz dosadasnjih akcija ucestuju i u radu malih grupa i ispricaju zasto je osnivanje Doma omladine njima važno.

Ovim predstavljanjem zvanično je počelo i prikupljanje potpisa podrške građana samoj inicijativu.

Prema rečima pokretača inicijative. naredni koraci su organizovanje okrugli stola sa predstavnicima donosioca odluka, ulična akcija – flesh mob „Prikljuci se i ti“, snimanje omladinskog filma, marš „Podrži mlade“ i predaja same inicijative sa potisima podrške građana.