Predstavljene kulture evropskih zemalja

U okviru projekta „Zanimljiva geografija Evropske unije“ Timočkog omladinskog centra (TOC), u petak je na gradskom trgu u Zaječaru održano interkulturano veče zemalja Evropske unije.

rimljani-zajecar

Četiri neformalne grupe mladih iz Zaječara predstavile su na zaječarskom skveru  kulturu, istoriju, hranu i muziku Grčke, Austrije, Holandije i Italije. Pored njih na Trgu oslobođenja predstavljena je i Velika Britanija čije je znamenitosti prezentovala grupa iz Knjaževca, okupljena oko organizacije „Inter kult“.

Uz čuveni grčki giros, italijansku pastu bolonjeze, holandske pohovane jabuke, ali i zvuke italijanskih kancona i grčkog sirtakija, Zaječarci su bili u prilici da nauče dosta o kulturama i životu u ovih pet zemalja EU.

dani-zajecar

Svi koji su se u petak našli na trgu bili su u prilici da preko info panoa saznaju puno korisnih informacija o Evropi i ostalim državama Evropske unije. Uz engleski čaj i ekspreso posetioci su mogli da igraju mice i tavle, da se provozaju venecijanskom gondolom, fotografišu kao Monaliza, pozdrave se sa Romeom i Julijom, ali i da se slikaju sa kraljevskom britanskom porodicom.

Volonteri TOC-a prisutnima su podelili i mini rečnike EU u kojima se nalaze osnovne informacije o Evropskoj zajednici, kao i o zemljama članicama.

v.britanija-dani-zajecar

Takođe, na ovom skupu promovisane su i pogodnosti Evropske omladinske kartice, te kako i gde mladi mogu postati njeni vlasnici.

Projekat „Zanimljiva geografija Evropske unije“ podržala je Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije.