Predstavnici grada i “Ziđina” razgovarali o zagađenju i izmeštanju teretnog saobraćaja

8
2420

Članovi Radne grupe za rešavanje otvorenih pitanja sa “Zijinom” održali su danas treći sastanak na kome se, između ostralog, razgovaralo o zagađenju i izmeštanju teretnog saobraćaja iz grada.

U radu Radne grupe, pored predstanika lokalne samouprave, kompanija “Serbia Zijin Bor Copper” (nekadašnji Rudarsko-topioničarski basen Bor) i “Zijin Rakita”, učestvovali su i predstavnici mesnih zajednica na čijim se teritorijama izvode rudarske aktivnosti.

Na Dnevnom redu su bile teme vezane za zagađenje vazduha i voda, sezmoloških potresa nastalih miniranjem na lokaciji rudnika Čukaru Peki, kao i zabrana saobraćaja teškim kamionima kroz grad.

Javnosti se nakon sastanka obratio gradonačenik Bora Aleksandar Milikić koji je istakao da je od predstavnika “Zijina” dobio informaciju o merama preduzetim za trenutno smanjenje aerozagađenja, kao i o planovima za trajno rešavanje ovog problema.

“Mi kao grad smo tražili objašnjenje o aktivnostima preduzetim za smanjenje aerozagađenja. Danas smo dobili informaciju da je završen projekat za sistem odsumporavanja i da će on biti gotov u prvoj polovini naredne godine”, kazao je gradonačelnik.

On je najavio da će grad Bor u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine u narednom periodu postaviti nove merne stanice za praćenje zagađanja vazduha sumpor-dioksidom i opasnim mikro čestima PM 10 i PM 2.5, kao i prisustvo teških metala. Prema njegovim rečima rezultati merenja će trenutno biti dostupni javnosti.

Na sastanku je bilo reči i o problemu prolaska teških kamiona koji prevoze koncentrat gradskim ulicama.

“Zahtevali samo od predstavnika Ziđina da se teretni saobraćaj izmesti iz grada i obavestili ih da ćemo staviti zabranu kako to definiše Pravilnik o kretanju saobraćaja. Tražili smo da se alternativni putevi za ovaj tip saobraćaja hitno stave u funkciju i mi ćemo pomoći tamo gde je potrebno da se to u najkraćem mogućem roku uradi”, rekao je Milikić.

Celokupna izjava gradonačelnika je dostupna u videu:

8 KOMENTARA

 1. O zagađenju životne i radne sredine u Boru sumpordioksidom i poletinom koja sadrži kancerogene supstance kao što su: olovo, kadmijium , živa, arsen, osim kineske firme Ziđin-a, pre toga pitati grobara RTB Bor gospodina Spaskovskog, čiji besprekorni rezultati rada, promašaji, tehničko-tehnološke nedorečenosti projekta gradnje fleš peči i postrojenje za produkciju sumporne kiseline., a pri tome prohujao je kriminal i novac. Zbog toga treba najodgovorni iz menadžmenta RTB Bor i Vlade da se sukobe sa pozitivnim zakonima Srbije, a ne sa sve mogućim ΛV.

 2. Za postovanje je transparentnost sa kojom gradonacelnik pristupa ovim problemima.
  Ali zato je i bila VISEGODISNJA ZESTOKA BORBA (samo nekih malobrojnih ) da Bor prestane da bude jedini grad u Srbiji koji nema STATUS GRADA… Dok su ostali cutali,mrmljali sebi u bradu i nisu smeli da pisnu..😀😀😀 A onda je TRANSPARENTNO I JAVNO PROMENJENO JAVNO MNENJE BORA POCELO DA SE TALASA… I TALASA …
  I politika je MORALA Boru da STATUS GRADA….😀😀😀😀 To je TAKO bilo….a sve druge price su samo smesne bajke smesnih politikantskih folera i blefera i njihovih botova…….
  😀😀😀 A to sve i PISE i to bas na OVOM PORTALU…..i Borani to odlicno znaju…😀😀😀😀😀
  A ko ne veruje neka ga lista..unazad…i imace sta da cita i nauci …😀😀😀😀
  I to u kontinuitetu od nekoliko godina kje su I PROMENILE BORSKO JAVNO MNENJE….
  😀😀😀😀 I ZATO smo svi mi prilici da SADA slusamo i gledamo GRADONACELNIKA U GRADU BORU…😀😀😀😀…Jer GRADONACELNIKA I STATUS GRADA U BOR nije doneo Deda Mraz…VEC NOVO BORSKO JAVNO MNJENJE….😀😀😀😀
  A SVE ovo naravno zna i g.Milikic i njegovi brojni prethodnci predsednici Opstine Bor gospoda Zika Petrovic,Sasa Vukadinovic, Videnovic,Marjanovic…sadasnji.predsednik Skupstine grada g.D.Zikic ..nekoliko njegovih prethodnika…cela borska opstinsko/gradska administracija,svi borski mediji …i hiljade i hiljade Borana…😀
  U potpunosti ISTOM AMBIJENTU …
  ISTI PRINCIP SE I SADA aktivno primenjuje u ZESTOKOJ BORBI za saobracajni koridor koji vec godinama i godinama hiljade ,hiljade i hiljade gradjana ovog najteze moguce demografski, ekonomski, socijalno i ekoloski urusenog regiona Istocne Srbije nazivaju ,,KORIDOR ZIVOTA,, za Multimodalni saobracajni koridor -Istok (Crnomorski koridor). Gradjani Istocne Srbije NISU AMEBE sa secanjem koje traje 2 milisekunde….
  I citava Istocna Srbija pa i Timocka krajina i Bor ZNAJU da je RAZVOJ OVOG PROJEKTA potpuno OSVETLIO cinjenicu da je ovaj region Istocne Srbije POTPUNO ELIMINISAN I STRATEGIJE RAZVOJA SAOBRACAJA u Republici Srbiji i JEDINI OSTAVLJEN BEZ SAOBRACAJNIH KORIDORA I AUTOPUTA…😀😀😀😀 I kao jedino PRAVO RESENJE DAT JE Multimodalni saobracajni koridor-Istok (Crmomorski koridor)… TRANSEVROPSKI KORIDOR koji svojim AUTOPUTEM, ZELEZNICKIM KORIDOROM I RECNIM KORIDOROM (REKOM DUNAV) preko ovog regiona Istocne Srbije Beograda i ,centralnog dela Srbije… SPAJA CITAVU EVROPU OD ATLANSKOG OKEANA DO CRNOG MORA I STRATESKIH BUGARSKIH I RUMUNSKIH LUKA VARNE,BURGASA I KONSTANCE…… I kada je i po OVOM PITANJU JAVNO MNJENJE ALI SADA CITAVE ISTOCNE SRBIJE…POCELO DA SE VEOMA SNAZNO TALASA…Prvo su U
  SAMO POSLEDNJIH 3 MESECA…uvedeni novi prioritetni koridori u Istocnoj Srbiji…Dunavska magistrala i Paracin -Zajecar…😀😀😀 A kada je to bilo NEDOVOLJNO.. ..brzopotezno i u iznudici i cajtnotu …je aktivirana neka prastara ideja iz 1947. godine ..kada cak ni ekologija nije postojala…IZMISLJEN JE OVAJ NOVOKONPONOVANI AUTOPUT Despotovac -Bor.. DA BI SE BLOKIRAO I ELIMINISAO AUTOPUT MS
  Koridora Istok…..😀😀😀
  I tu gradonacelnik g.Milikic, koji takodje sve ovo zna i licno maksimalno podrzava MS Koridor Istok,kao i predsednik Skupstine grada g.Dragan Zikic……bas nista ne moze osiim da napravi problem sebi…😀😀😀😀 Znaci TAKO I ZBOG TOGA je NOVOKOMPONOVAN I
  OBJA LJEN AUTOPUT Despotovac -Bor…😀😀 koji prolazi kroz NAJVECI POTPUNO NENASELJENI PROSTOR Republike Srbije …NAJVECE IZVORISTE PITKE VODE u Republici Srbiji…prostop PPSLEDNJIH I STROGO ZASTICENIH PRASUMA u ovom delu Evrope…prostor novog Nacionalnog parka,,Juzni Kucaj /Beljanica,,…😀😀😀😀😀😀Jer je iskompleksirana i bolesno sujetna politika resila da NAPRAVI PLAGIJAT MS Koridora Istok (Cmk)….😀😀😀 Ali..nece to bas tako ici… 😀😀😀 Pozz. iz 🚞

 3. PS….😀😀 a i od Markovca preko Svilajnca do Despotovca ovaj NOVOKOMPONOVANI auto put ide citava 32km u NEPOSREDNOJ BLIZINI I PARALELNO sa autoputom Beograd -Nis…😂😂😂 Alo..gde to ima…😂😂😂

 4. ..PPS..a ako ukinu tih DUPLIRANIH ,PARALELNIH I NEBULOZNIH 32 km i krenu ,,normalno,, od autoputa Beograd -Nis kod Jagodine ka Despotovcu….dobijaju SAMO PONOVO PARALELNI put sa vec postojecim putem u neposrednoj blizini PARACIN ZAJECAR//Bor…😂😂😂 Ti cuveni kreatori koridora…😂😂😂😂 I zato
  gospidine gradonacelnicee… lakse malo sa tom pricom o ,,autoputu,, ..O.K. Razumemo Vas…svakome je njegova kosulja najbliza telu….
  Ali lakse malo…N.C.

 5. …Za one koji ne znaju:
  vazdusna prava linija Despotovac -Bor iznosi 53 kilometra.
  KOLIKO ce biti DUGACKA TRASA ,,novog autoputa,, kroz ovaj potpuno NENASELJEN, PLANINSKI I STROGO ZASTICENI PROSTOR PRIRODE ..?
  Uzgred..AUTOPUTEVI SE PRAVE ZA LJUDE ….I NAJSNAZNIJA SU DEMOGRAFSKA I EKINOMSKA RAZVOJNA OSA ZA GRADOVE I NASELJENA MESTA PORED KOJIH PROLAZE….A ne prave se za jelene i vukove…😂😂😂Njima ne trebaju autoputevi…😂😂😂 .. Eto..cisto da i danas.. bar nesto malo i naucimo neke ,,talente,,…

 6. AUTOPUT MS Koridora-Istok saobracajno servisira 18 gradova i opstina .
  Centralna trasa : Pozarevac-Kucevo-Majdanpek: 87km ;
  Krak A : Teritorija Opstine Majdanpek -Negotin-Granicni prelaz Mokanje 51 km ;
  Krak B : Teritorija Opstine Majdanpek -Bor-Nikiceevo-Zajecar -Granicni prelaz Vrska Cuka-69 km. TRANSEVROPSKI Multimodalni saobracajni koridor -Istok (Crnomorski koridor) VRACA Republici Srbiji i gradu Beogradu CENTRALNU GEOSAOBRACAJNU POZICIJU NA BALKANU I JUGOISTOCNOJ EVROPI. Tacka. Nema zezanja.

 7. KO i u CIJEM INTERESU BLOKIRA I POKUSAVA DA SA TERITORIJE Republike Srbije ELIMINISE TRANSEVROPSKI Multimodalni koridor Istok (Crnomorski koridor) koji Republiku Srbiju VRACA NA CENTRALNU geosaobracajnu poziciju na Balkanu i u Jugoistocnoj Evropu ?
  I NAJKRACE I NAJEFIKASNIJE VEZUJE CEO ovaj POGRANICNI region Istocne Srbije (Borski,Zajecarski i NBranicevski okrug) sa Beogradom ? Nema zezanja. Tacka.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime