Predstavnici grada i „Ziđina“ razgovarali o zagađenju i izmeštanju teretnog saobraćaja

Članovi Radne grupe za rešavanje otvorenih pitanja sa „Zijinom“ održali su danas treći sastanak na kome se, između ostralog, razgovaralo o zagađenju i izmeštanju teretnog saobraćaja iz grada.

U radu Radne grupe, pored predstanika lokalne samouprave, kompanija „Serbia Zijin Bor Copper“ (nekadašnji Rudarsko-topioničarski basen Bor) i „Zijin Rakita“, učestvovali su i predstavnici mesnih zajednica na čijim se teritorijama izvode rudarske aktivnosti.

Na Dnevnom redu su bile teme vezane za zagađenje vazduha i voda, sezmoloških potresa nastalih miniranjem na lokaciji rudnika Čukaru Peki, kao i zabrana saobraćaja teškim kamionima kroz grad.

Javnosti se nakon sastanka obratio gradonačenik Bora Aleksandar Milikić koji je istakao da je od predstavnika „Zijina“ dobio informaciju o merama preduzetim za trenutno smanjenje aerozagađenja, kao i o planovima za trajno rešavanje ovog problema.

„Mi kao grad smo tražili objašnjenje o aktivnostima preduzetim za smanjenje aerozagađenja. Danas smo dobili informaciju da je završen projekat za sistem odsumporavanja i da će on biti gotov u prvoj polovini naredne godine“, kazao je gradonačelnik.

On je najavio da će grad Bor u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine u narednom periodu postaviti nove merne stanice za praćenje zagađanja vazduha sumpor-dioksidom i opasnim mikro čestima PM 10 i PM 2.5, kao i prisustvo teških metala. Prema njegovim rečima rezultati merenja će trenutno biti dostupni javnosti.

Na sastanku je bilo reči i o problemu prolaska teških kamiona koji prevoze koncentrat gradskim ulicama.

„Zahtevali samo od predstavnika Ziđina da se teretni saobraćaj izmesti iz grada i obavestili ih da ćemo staviti zabranu kako to definiše Pravilnik o kretanju saobraćaja. Tražili smo da se alternativni putevi za ovaj tip saobraćaja hitno stave u funkciju i mi ćemo pomoći tamo gde je potrebno da se to u najkraćem mogućem roku uradi”, rekao je Milikić.

Celokupna izjava gradonačelnika je dostupna u videu: