Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike razgovarali sa meštanima Metovnice i Slatine

Sastanak predstavnika Saveta mesnih zajednica Metovnica i Slatina, predstavnika grada Bora i Ministarstva rudarstva i energetike održan je u prostorijama Gradske uprave.

Nakon zahteva predstavnika seoskih mesnih zajednica na kojima se odvija proces rudarenja, prema rečima pomoćnika gradonačelnika Bora, Nikole Marića, ovo je jedan u nizu sastanaka koji se održava sa predstavnicima Ministarstva rudarstva i energetike, a takođe su bili prisutni i predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infratsrukture, dok iako su bili pozvani, predstavnici Ministarstva finansija danas nisu bili na sastanku radne grupe.

„Razgovarali smo sa predstavnicima Saveta mesnih zajednica Metovnica i Slatina i otvorili smo mnogo tema koje su vezane, i za rudarenje, ali i za neke infrastrukturne stvari koje su značajne na teritoriji ovih sela. Na prvom sastanku, sa predstavnicima Metovnice najviše je bilo reči o vodovodnoj mreži i vodovodu koji je u izgradnji u Metovnici. Završen je u primarnom delu, ostao je sekundarni vodovod da se sprovede do svake kuće. Kako su rekli meštani, to je još oko 30% domaćinstva koja nisu dobila vodu, a radovi su prekinuti zbog vremenskih uslova i čekamo na početak građevinske sezone kako bismo nastavili sa izvođenjem radova na završetku vodovodne mreže. Kompanija „Srbija Ziđin Majning” izdvojila je milion evra za izgradnju vodovoda, a Grad je izdvojio isti iznos sredstava i ove godine će dati još novca da bi voda mogla da stigne do svake kuće. Razgovarali smo i o putevima, koji spadaju u puteve drugog reda, državne puteve, pre svega na potezu Brestovac – Metovnica, u vezi sa čime ćemo u najskorijem mogućem periodu dobiti odgovor od Ministarstva građevine i obavestiti meštane o tome”, objašnjava Marić.

Na narednom sastanku sa predstavnicima mesne zajednice Slatina, nastavlja Marić, najviše se govorilo o procesu eksproprijacije, rudarskim aktivnostima kompanije i procesu otkupa zemljišta meštana ovog sela.

„Moram da kažem da je par meštana bilo zadovoljno, dok neki nisu bili zadovoljni odgovorom koji su dobili od Ministarstva. Problem postoji kod određenih meštana, dok je kod nekih rešen. U Slatini je preko 600 porodica prodalo svoju imovinu i ostalo je još 15 domaćinstava koja su sada ušla u proces, ali i ona kod kojih proces već započet. Među njima je veći deo njiih koji vode sudski postupak sa kompanijom. Na sva pitanja koja su bila upućena Ministarstvu rudarstva i energetike meštani su dobili odgovor. Postignut je dogovor da kompanija razgovara sa svim tim meštanima koji su u procesu, i sa onima koji su na sudu, ali i sa onima koji su želeli vansudski da se dogovore sa kompanijom kako bi se ostvario dalji napredak i kako bi meštani bili zadovoljni i cenama otkupa i odnosom kompanije prema njima, što je gradu Boru najbitnije i na tome je insistirao i dalje će insistirati”, ističe Marić.

Predsednik Saveta mesne zajednice Metovnica, Dejan Marković, kaže da je dobro što je održan ovaj sastanak sa predstavnicima Ministarstva rudarstva i energetike.

„Dobili smo potvrdu da će sve dogovoreno sa Gradskom upravom tokom ove godine biti urađeno, a naročito je utanačeno da će ove godine svaka kuća u Metovnici dobiti vodu. Takođe je dogovoreno da će rekonstrukcija postojećih puteva, kako državnih, tako i lokalnih, biti urađena. Ispred članova Saveta mesne zajednice mogu da kažem da smo zadovoljni postignutim dogovorima i očekujemo da će to biti ostvareno na terenu tokom ove godine”, naglašava Marković.

Meštani sela Slatina su, kako kaže Miroljub Živković iz Slatine, došli da na sastanak sa Ministarstvom rudarsrva i energetike da iznesu svoje probleme.

„Nismo uspeli da pomenemo pitanje ekologije, proširenja rudnika i Prostornog plana. Ministarstvo treba da stane na našu stranu da ne bismo bili prepušteni na milost i nemilost kineske kompanije. Šta da radi seljak na selu ako ostane bez imovine i drva za ogrev? Tražimo da imaju razumevanja za nas”, kaže Živković.