Prekida se tradicija pisanja grafita po zidovima borskog porodilišta

Dugogodišnja zanimljiva tradicija da novopečeni roditelji imena svoje novorođenčadi i svoja imena ispisuju po zidovima borskog porodilišta uskoro će biti prekinuta. Za tu svrhu planirano je postavljanje panoa koji će služiti za obeležavanje ovih veselih trenutaka u životima borskih roditelja, dok će zidovi biti prekrečeni, a njihovo šaranje više neće biti dozvoljeno.

porodilste-bor-grafiti

Borsko porodilište jedno je od retkih u Srbiji čije zidove krase grafiti sa imenima novorođenih beba, datumima rođenja i imenima roditelja.

„Još davne 1996. godine, kada sam počeo da radim u ovoj ustanovi, grafiti su krasili zidove našeg porodilišta. Od tada je krečeno nekoliko puta, ali to nije mnogo značilo jer su roditelji već nakon kratkog vremena nastavljali da na neki način zabeleže rođenje svog deteta. Nemoguće je utvrditi tačan broj tih grafita, ali je sigurno da se na zidovima porodilišta trenutno nalazi njih nekoliko stotina. Taj broj je mnogo veći uzimajući u obzir činjenicu da je nebrojeno njih u više navrata prekrečeno, a grafita ima i na zidovima hodnika Dečjeg odeljenja i Odeljenja ginekologije“, rekao je doktor Goran Golubović, načelnik Ginekološko-akušerskog odeljenja Opšte bolnice u Boru.

Ova nesvakidašnja i upečatljiva tradicija koja se vezuje za borsko porodilište uskoro će biti prekinuta.

„Zapravo, roditelji će i dalje svoju sreću zbog rođenja deteta moći da iskažu grafitima, ali će oni biti ispisivani samo na panoima i na taj način će zidovi biti sačuvani i beli, kao i na drugim odeljenjima naše bolnice. Zaposleni u borskom porodilištu su se navikli na ove grafite, a i svesni smo koliko oni roditeljima znače, te smo odlučili da im ne uskratimo taj užitak, ali on ipak mora biti ograničen samo na panoe koji će biti blagovremeno postavljeni“, dodaje Golubović.

Na vest da će tradicija ostavljanja tragova o rođenju dece na zidu porodilišta biti prekinuta porodilje i njihove porodice različito reaguju. Dok jedni smatraju da će im na taj način biti uskraćeno zadovoljstvo koje je lane bilo omogućeno roditeljima, te da je to jedan bezazleni vid proslave važnog čina u životu Borana, drugi smatraju da grafitima ipak nije mesto u porodilištu s obzirom na to da naročito ovo bolničko odeljenje mora biti propisno sterilno, a higijena na zadovoljavajućem nivou.

„Juče sam na svet donela svoje treće dete i porodica je, kada su došli da vide bebu, iskoristila priliku da napišu grafit. Tako smo uradili i za prethodna dva deteta koji su takođe rođeni u borskoj bolnici. Čula sam za odluku nadležnih da će zidovi biti prekrečeni i smatram da je to, bez obzira na sve, dobra ideja, a roditelji će svakako dobiti panoe na kojima će izraziti svoju radost“, rekla je za naš portal porodilja koju smo zatekli na Ginekološko-akušerskom odeljenju bolnice u Boru.

Podsetimo, dobar tretman porodilja i stručnost celokupnog osoblja ovog odeljenja kvaliteti su kojim se Opšta bolnica u Boru može pohvaliti, zbog čega se veliki broj žena iz okolnih gradova odlučuje da svoj porođaj obavi baš u ovom gradu.