Prekograničnom saradnjom do razvoja poljoprivrede u Boru

Organska proizvodnja poljoprivrednih proizvoda je nabolji pravac razvoja poljoprivrede u Boru, pokazuju rezultati međunarodne studije.

progen-sastanak

U studiji koja je završena u okviru ProGen projekta saradnje Bugarske i Srbije su predložena i tri projekta koja bi mogla da unaprede položaj poljoprivrednika u Boru i okolini.

Izrada studije „Mapa resursa i potencijala za ekonomsku revitalizaciju opštine Bor u oblasti poljoprivrede“ počela je pre godinu dana u okviru projekta „Pro Gen“ koji zajednički realiziju Srbija i Bugarska.

Prema rezultatima te studije, organska proizvodnja poljoprivrednih proizvoda je nabolji pravac razvoja poljoprivrede u Boru, ali se poljoprivrednici suočavaju sa drugim problemima. Najveći su, kako se navodi, organizacija otkupa, nedostatak prostora za skladištenje, doradu i pripremu robe za tržište i marketing, zbog čega najveći prihod umesto proizvodača, uzimaju nakupci.

Rezultati studije bi trebalo da posluže kao smernica za dalje aktivnosti lokalne samouprave. Partneri na izradi studije bile su opštine Bor sa srpske strane i Čiprovci iz Bugarske.

Mirko Đurić
Mirko Đurić

„S obzirom na to da je upravo održana završna konferencija kao poslednji korak u realizaciji ovog projekta, jer 21. januara ističe vreme predviđeno za realizaciju, iskustva su veoma dobra“, rekao je za Tanjug Mirko Đurić, član Opštinskog veća.

Prema njegovim rečima, i srpski i bugarski partneri su opredeljeni da produže saradnju i nastave sa projektom, kao i da u nekom od narednih poziva iz evropskih IPA fondova ponovo zajednički učestvuju i rade na razvoj svojih lokalnih zajednica.

„U našem slučaju, tokom projekta izrazili smo studiju, biznis mapu, tri biznis plana i očekujemo da ova studija i strategija opredeli razvojni put poljoprivrede u Boru i postanu osnova za dalje planiranje“, dodao je Đurić.

Kako bi se postojeći problemi prevazišli, data su tri predloga projekta koji bi mogli da unaprede poljoprivrednu proizvodnju. Prvi je formiranje Agro konslating centra u Boru koji bi osim savetodavne uloge trebalo da preuzme otkup, skladištenje i plasman poljoprivrednih proizvoda.

Predloženo je i formiranje preduzeća za preradu drveta i bio-mase, a pored toga i obezbeđivanje povoljnih kredita za organsku proizvodnju u plastenicima. Izrada ovakvih projekata pokazala je dobre rezultate u susednoj Bugarskoj, u opštini Čiprovci.

„Projekat prekogranicne saradnje između Srbije i Bugarske, odnosno lokalnih samouprava Bora i Čiprovca, veoma je značajan jer se obe opštine nalaze u pograničnom području. Najznačajnije je stvaranje trajne saradnje, kako bi se poboljšala privredna saradnja dveju opština“, izjavila je Tanjug Eleonora Negulova, menadžer projekta i predsednik nacionalnog udruženja malih i srednjih preduzeca Bugarske.

Ona je ocenila da je takođe značajno ustanoviti područja sa povoljnim ekonomskim uslovima koja mogu biti interesantna za investitore.

„Napravljene su analize tri sektora ekonomije: turizma, zemljoradnje i stočarstva i mogućnosti za razvoj malih i srednjih preduzeća. Napravljene su investicione karte, koje će pokazati potencijalnim investitorima kakvih sve mogućnosti ima na terenu za realizaciju različitih projekata“, dodala je Negulova.

Za projekat izrade studije „Mapa resursa i potencijala za ekonomsku revitalizaciju opštine Bor u oblasti poljoprivrede“ iz sredstava IPA fonda za prekograničnu saradnje Srbije i Bugarske dobijeno je 40.000 evra.

(Tanjug)