Borska publika, iako u šoku, pozdravila „Beli, beli svet“

Na sinoćnoj premijeri evropski nagrađivanog filma Olega Novkovića „Beli, beli svet“, pred prepunom dvoranom bioskopa „Zvezda“, protagonisti pozdravljeni aplauzom, mada je prikazan život strave i užasa u gradu bakra i zlata.

Pred  prepunom salom ( više od 500 mesta), uz stajanje i čekanje pred zatvorenim vratima bioskopa „Zvezda“,  u Boru je , sinoć, zvanično promovisan najbolji  film na 20. Festivalu istočnoevropskog filma u Kotbusu i dobitnik „Zlatnog medveda“ na 63. Filmskom festivalu u Lokarnu, ostvarenje režisreta Olega Novkovića i scenariste Milena Marković „Beli, beli svet“. Malo je nedostajalo da se dese i ovacije, mada je publika, većim delom projekcije, bila u nekoj vrsti šoka. Od prvog kadra,u kojem je prikazan ulaz u Bor, ređale su se scene nasilja, seksa, bluda., nemorala…

-Najvažnije mi je bilo da film u Boru  bude prihvćen. Ovde sam počeo pre pet godina sa dokumentrcem „Rudarska opera“. „Svet“ je već postao inetrnacionalni, svuda se traži, stalno je na festivalima. Pred nama je Bratsislava, Sevilja, Argentina, Gruzija, Rusija, Grčka, Francuska. Bor je moja inspiracija. U pet nedelja snuimanja bilo je puno uzbuđenja, mnogo toga smo naučili- rekao nem je Oleg Nobvković, režiser „Belog, belog sveta“ napominjuući da je Bor postao i filmski grad Srbije. Zato ga filmski radnici s puno prava nazivaju „Borivudom“. Jer, Bor je od ruadsrke kasabe postao grad sa svojim specifičnostima. To je i simbol, nekada prosperiteta, danas urušavanja. Ipak, žilav je ovaj narod, neće se desiti najgore…

{youtube}UKU4vlND9pM{/youtube}

U dvorani „Zvezde“, prvoj u Srbiji po svima karaketristikama, nije bilo opštinskih i ostalih zvaničnika. Nekima se nije dopalo prisustvo dece ispod 18 godina, mada su upozorenje postojala, ali, kada je, nakon gotovo dva sata, „iscrpljen“ i poslednji kadar – odjeknuo je aplauz. Malo je falilo da se prolome i ovacije.

Na konferenciji za novinare, najviše pitanje bilo je upućeno vrsnoj glumici, dobitnici „Zlatnog medveda“ u Lokarnu (najznačajnije evropsko priznanje za glumu) Jasni Đuričić.

-I ja sam kao i Oleg imala veliku tremu na ovoj premijeri. Izuzetno je bila važna reakcija borske publike. Film je uzbudljiv, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Prvi put sam videla ceo film. To je deo mog života. Bor je veliki deo mog života. I na snimanju sve je bilo lepo i bez trzavica. Ceo grad je pomagao. Svi su bili srdaćni i predusetljivi. Tek sređujem emocije- rekla je Đuričićeva.

Ležajić je super reditelj

-Film Nikole Ležaića, Boranina i autora „Tilva roša“ bio je zajedno sa nama i u Katbusu, gde je dobio jednu od značajnih specijalnih nagrada. I taj film je sniman u Boru, a Ležaić je sjajan reditelj. Pred njim je velika karijera i ja mu želm svaki uspeh. Ovde su snimali i Makvejev, Živojin Pavlović, Šijan… Sniman je i „Čarlston za Ognjenku“, pa i moja „Rudarska opera“- podseća Oleg Novković.

Pirke za Jasnu

Najveću pažnju, i pre i posle projekcije,  izazvala je glumica Jasna Đurićić. Nakon završene koneferncije za medije, njoj je borski skulptor Milorad Antić Pirke poklonio jedno od njegovih vajarskih dela.

-U pravu su moje kolege: Bor je , iako rudarski i radnički, i s puno umetničke duše. To smo osetili i na snimanju-rekla je Jasna.

 

(Medija centar Bor)