Premijera predstave „Sveti Georgije ubiva aždahu“ pred borskom publikom

Atelje 212 obnavlja, posle 27 godina od premijere, čuvenu predstavu „Sveti Georgije ubiva aždahu“, u režiji Ljubomira Mucija Draškića, sa novom glumačkom podelom. Premijera je već zakazana i to pred publikom u Boru.

Foto ilustracija: Plakat istoimenog filma
Foto ilustracija: Plakat istoimenog filma

U istorijskoj drami Dušana Kovačevića o ljubavnom trouglu koji se odvija u klanici Prvog svetskog rata Gavrila će igrati Marinko Madžgalj, policajca Đorđa – Bojan Žirović, a njegovu ženu Katarinu – Sofija Juričan.

Prva proba biće održana sutra, a premijera je 26. septembra u Boru, dok će beogradska publika moći da vidi novu predstavu u oktobru.

„Sveti Georgije ubiva aždahu“ je uzbudljiva, pomalo bizarna, istinita priča iz Prvog svetskog rata o oklevetanim mačvanskim seljacima osakaćenim u balkanskim ratovima, tragičnim bogaljima, ratnim invalidima veteranima, koji su navodno iskorišćavali odsustvo sposobnih vojnika i predstavljali „opasnost“ za njihove žene i sestre.

Da bi sprečila pobunu, srpska Komanda odlučuje da mobiliše i pošalje invalide na front, u prve borbene redove Cerske bitke i tako reši problem. Srbija u kojoj je rat „peto godišnje doba“ i srpski mentalitet u kome se meša poganluk i dobrota – samo su pozadina nastanka ljubavnog trougla između zgodnog mladog ratnog invalida i švercera Gavrila, lokalnog policajca Đorđa i njegove žene, zavodljive i slobodoumne Katarine.

Komad i predstava imaju melodramsku, tragičnu završnicu.

U velikom glumačkom ansamblu su i Dara Džokić, Nenad Jezdić, Bojan Dimitrijević, Tihomir Stanić, Gordan Kičić, Nebojša Ilić, Milan Mihailović, Branislav Zeremski, Nenad Ćirić, Vladislav Mihailović, Erol Kadić, Miloš Klanšček, Radomir Nikolić, Nenad Heraković, Andrija Kuzmanović, Milan Nikitović i Aleksandar Gruden.

 

Premijera ovog dramskog komada u Boru je nastavak saradnje „Centra za kulturu Bor“ i „Ateljea 212“.

U maju ove godine generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor Blagoje Spaskovski ugostio je Ivanu Dimić, upravnicu „Ateljea 212“ i tom prilom je dogovoreno da ovo renomirano pozorište ima redovan repertoar pred borskom publikom.

(Tanjug / Bor030)