Prenoćište u Boru skuplje nego u Beču

Iako je broj hotela u Srbiji u poslednjih pet godina porastao za trećinu, a Forbs nedavno novi beogradski hotel Skver najn svrstao na listu najboljih na svetu pitanje je da li i koliko Srbija u hotelijerstvu drži korak sa evropskim zemljama. I šta za novac koji daju, turisti mogu da očekuju u hotelima u Leskovcu, Vranju, Kraljevu, Valjevu ili Boru.

Hotel AlboU proseku, prenoćište sa doručkom u hotelima širom Srbije košta od 3.000 u jednokrevetnoj sobi do 5.000 dinara za smeštaj u dvokrevetnoj sobi. Cene smeštaja u dvokrevetnim sobama u nekim evropskim metropolama, poput Rima ili Beča, u proseku su od 33 do 50 evra. Što znači da je noćenje za dve osobe u Rimu ili Beču jeftinije nego u Boru. A kakva je usluga koju nude hoteli u Srbiji? Slobodan Radišić iz Beograda je ove zime zbog posla bio gost nekoliko hotela u Srbiji.

– U Boru sam bio smešten u hotelu Albo, koji ima tri zvezdice i na nekih tri kilometra od centra je. Cena dvokrevetne sobe sa doručkom je 5.100 dinara, dok je jednokrevetna 3.350 dinara – kaže Radišić za Danas. Zamerki nema na ljubazno osoblje, solidnu hranu i isto tako opremljene sobe. „Nedostaje fen u sobi i vajrles kojeg ima u hotelu, ali ne i u sobama“ , tvrdi naš sagovornik.

Radišić kaže da je posle Bora, boravio i u valjevskom hotelu Narcis, koji ima isti broj zvezdica kao i borski, s tim što se nalazi u samom centru grada.

– Hotel je stari, ali renoviran pre nekoliko godina. Sobe nisu klimatizovane, nemaju ni mini bar, ni sef. Vajrlesa ni ovde nema, mada su nas uveravali da je uređaj privremeno u kvaru – ističe Radišić. Cena jednokrevetne sobe sa doručkom u ovom hotelu je 3.100 dinara, a Radišić kaže da doručak „nije nešto“, i da „kajganu u Valjevu prave od dva jajeta, dok u Boru stavljaju tri“.

Zamerke na doručak ima i Nikola Ristić koji je krajem decembra na dva dana boravio u hotelu Pržar u Vranju.

– Mana hotela jeste doručak. Ponuda je prilično oskudna, nema kafe, ni čaja – kaže Ristić. Ovaj hotel koji nije u centru, ali iz kog gosti imaju odličan pogled na ceo grad nije tipičan, već više podseća na apartmane u planinskim centrima. Ristić je odseo i u leskovačkom hotelu Groš, kojeg stanovnici Leskovca ocenjuju kao jedan od „najboljih u gradu“, iako ima svega dve zvezdice.

– Sobe su prilično male, zidovi tanki tako da se sve čuje iz susedne sobe, ali su opremljene svim neophodnim stvarima – TV, DVD plejer, sredstva za ličnu higijenu, fen za kosu, frižider – priča Ristić. Prenoćište u Grošu je 1.700 dinara, sa obrokom 3.000 dinara.

Poređenja radi, smeštaj u hotelu u Leskovcu sa dve zvezdice košta svega 500 dinara manje nego smeštaj u hotelu sa četiri zvezdice u Beču. U bečkom hotelu Kavalier, koji je na svega 15-ak minuta vožnje od čuvenog Pratera, može da se rezerviše dvokrevetna soba za 65 evra, po osobi otprilike 32 evra. U prestonici Italije smeštaj sa doručkom u hotelu sa tri zvezdice košta u proseku 40 evra. Švedski sto sa hranom je približno isti u većini hotela sa tri ili četiri zvezdice i raznovrstan za nekog ko ne ostaje duže od tri ili četiri dana. Nakon toga, u svakom hotelu, osim ako nije neki iz kategorije najluksuznijih, postaje jednoličan.

Naravno, i u Srbiji, ali i u gradovima u Evropi broj zvezdica ne mora da znači puno toga jer ponekad oni sa tri mogu da budu mnogo bolji od onih sa četiri zvezdice. Jednostavno, sistem kategorisanja je različit. Tako da je najbolja garancija otići preko preporuke ili dobro čitati komentare gostiju na specijalizovanim sajtovima. Jedino gde su udobnost i luksuz zagarantovani jesu hoteli sa pet zvezdica. U takvima malo šta može da omane.

Svetao primer u domaćem hotelijerstvu mogao bi da bude hotel Turist u Kraljevu. Ima četiri zvezdice i naviku da iznenadi svoje goste, koji ne očekuju da će u centralnoj Srbiji naići na takvo što. Katarina Crnčević je, pre nekog vremena, poslom odsela u ovom hotelu i nema nijednu zamerku.

– Hotel je u centru grada, starije gradnje, ali renoviran 2010. Osoblje je ljubazno, a za doručak je švedski sto sa velikim izborom hrane – kaže Crnčević. Ona hvali i komforne sobe, dobru pokrivenost internetom, ali i prateće sadržaje, poput bjuti centra, kongres sale, podzemne garaže, poslastičarnice. Naravno, cena za jednu noć sa doručkom, i to u jednokrevetnoj sobi u Turistu je 4.500 dinara.

(danas.rs)