Preteča slona na tlu današnjeg Zaječara

Ovih dana je Zaječar, zbog neverovatnog otkrića, centar pažnje većine naših medija, pa i šire. Fosil trosegmentnog zuba pronašao je na obodu grada ,nazvan Beli breg, u jednom odronu, zaječarski ljubitelj prirode Milorad Pašić Pale i odmah ga doneo na identifikaciju.

Ovih dana je Zaječar, zbog neverovatnog otkrića, centar pažnje većine naših medija, pa i šire. Naime, fosil trosegmentnog zuba pronašao je na obodu grada ,nazvan Beli breg, u jednom odronu, zaječarski ljubitelj prirode Milorad Pašić Pale i odmah ga doneo na identifikaciju kod prijatelja Đorđa Ilića, poznatog geologa i istraživača nafte, koji je dosta upućen u prošlost naše planete . Ubrzo zatim, zaječarski prirodnjaci pronašli su i deo kosti ogromnog deinoterijuma, koji je izumro pre tri miliona godina.

“Za desetak minuta, uz pomoć obimne literature koju posedujem i fosila iz svoje zbirke, zaključio sam da je najverovatnije reč o ogromnom deinoterijumu, preteči slona. Ime životinje izvedeno je iz grčkih reči deinos (odvratan) i terion (zver), a literatura je poznaje kao kolosa koji je bio visok oko 4,5 metra i težak između 15 i 18 tona, tri puta masivniji od današnjeg slona. U principu, današnji slon je bio prava beba u odnosu na svog dalekog rođaka. Deinoterijum je bio visok gotovo četiri i po metra. Imao je kljove u donjoj vilici, koje su mu služile za – čupanje korenja. I, najbitnije, bio je biljožder.“ kaže Ilić.

‘’Kad se ovaj nađeni primerak uporedi s fotografijama iz stručne literature, pouzdano se može reći da je ta gigantska životinja boravila baš na ovim prostorima. U početku sam mislio da je zub mogao da ispadne slučajno u borbi ili u toku hranjenja i da je zver tuda samo prošla, ali kada smo pre nekoliko dana pronašli i ovu kost ubeđen sam da je ‘grozna zver’ tu negde i uginula i da smo na tragu da pronađemo ceo skelet. Tek bi to bila senzacija. Ali, ko i koliko treba da kopa…“ ’’ – dodaje Ilić.

Po izjavi pedesetogodišnjeg Ilića, jedini do sada kompletan skelet deinoterijuma iskopan krajem 19. veka u Rumuniji i da je sada izložen u Prirodnjačkom muzeju u Bukureštu.

Kosti se trenutno nalaze na istraživanju, ali ukoliko se utvrdi da su zaista deo preteče današnjeg slona, Zaječar bi se mogao naći na evropskoj mapi retkih nalazišta fosilnih ostataka ove životinje i postati veoma atraktivan za naučnike i turiste.

Pridružite se diskusiji  na forumu Bor030 , ili ostavite komentar na ovaj tekst.