Prihod Fejsbuka iznad očekivanja

Zabrinutost oko sposobnosti Fejsbuka (Facebook) da nastavi da privlači tinejdžere uplašila je neke investitore, iako su najnoviji rezultati kompanije na svim poljima nadmašili očekivanja Volstrita.

facebook-logo

Akcije najveće svetske društvene mreže skočile su a zatim pale nakon saopštenja o rezultatima iz trećeg kvartala, ali su do kraja dana evidentirale rast od oko pet odsto, prenosi agencija AP.

Investitore je, međutim, zabrinula izjava finansijskog direktora Fejsbuka, Dejvida Ebersmana, koji je rekao da je zabeležen pad dnevne upotrebe društvene mreže među mlađim tinejdžerima, koji su važna demografska grupa među korisnicima.

Fluktuacije na berzi zasenile su sjajan rezultat iz trećeg kvartala, kada je kompanija zaradila 425 miliona dolara, odnosno 17 centi po akciji, u odnosu na gubitak od 59 miliona, ili dva centa po akciji iz istog perioda lane. Prihodi su istovremeno porasli za 60 odsto na 2,02 milijarde sa 1,26 milijardi dolara, zahvaljujući, pre svega, prihodima od reklama. Analitičari agencije FaktSet očekivali su prihode od 1,91 milijardu dolara.

Fejsbuk je na kraju septembra imao 1,19 milijardi korisnika, 18 odsto više u odnosu na isti mesec lani. U septembru se na društvenu mrežu u proseku prijavljivalo 728 miliona korisnika dnevno, 25 odsto više na godišnjem nivou. Kompanija je na kraju trećeg kvartala zapošljavala 5.800 ljudi, 34 odsto više u odnosu na isti period 2012.

(Tanjug)