Prijem za borske šampione u fudokan karateu

U gradskoj kući organizovan je danas prijem za predstavnike i takmičare borskog Karate kluba „Dojo Sureido“, koji su se sa nedavno održanog Svetskog prvenstva u fudokan karateu vratili sa dve zlatne i jednom srebrnom medaljom.

Milica Dragijević, Mile Baraković i Anita Filipovski ostvarili fantastičan uspeh na osmom Svetskom fudokan šampionatu i kupu za decu koji je od 1. do 3. novembra održan u nemačkom Štutgartu.

Nastupajući za reprezentaciju Srbije mlada borska karatistkinja Milica Dragijević osvojila je zlatnu medalju u kategoriji kadetkinja u disciplini fudokan sport borbe do 54 kilograma.

„Karate treniram sedam godina i bilo je potrebno dosta truda i rada da se dođe do svetske medalje. Pored fizičke bila je potrebna i dobra psihička priprema. U tome mi je pogao rad sa nacinalnim trenerom Sašom Kovačevićem i trenerima Nebojšom Zahitovićem, Daliborom Džunićem i Sašom Miškovićem koji su zajedno sa mojim roditeljima zaslužni za osvajanje ove medalje“, kazala je Milica.

Zlatnom medaljom se okitio i Mile Baraković koji se takmičio u kategoriji juniora u disciplini fudokan sport borbe do 55 kilograma.

On je istakao da je tokom svog destogodšnjieg bavljenja karateom osvojio više od dve stotine medalja, ali da mu ova sa šampionata u Nemačkoj mnogo znači.

Trener u Karate klubu „Sureido“ Nebojša Zahitović je istakao da dobar plasman borskih takmičara nije slučajan i da iza toka stoji višegodišnji rad.

„Ovi uspesi su plod devetogodišnjeg rada na treninzima, mnogo prolivenog znoja i truda svih nas u klubu i stručnom štabu. Zahvalio bih se našem matičnom Fudokan savezu koji koji se bori da naša deca postižu ovakve uspehe“, rekao je Zahitović.

Teret finansiranja treninga i takmičenja u fudokan karateu većim delom spada na roditelje takmičara jer ovaj sport nije finansijski podržan ni od Minisrstva omladine i sporta, ali ni od Grada Bora.

Gradonačelnik Aleksandar Milikić, koji danas u gradskoj kući bio domaćin uspešnim karatistima, obećao da će se založiti da se pronađe nađe način da fudokan uđe u finansiranje iz budžeta kao što je to slučaj sa ostalim sportovima.

„Milica, Anita i Mile su ponos grada Bora i mi se radujemo svim njihovim uspesima. Čestitao bih njima i njihovim porodicama, koje su same iznele teret da oni budu dobri sportisti, šampioni i dobri ljudi. Meni je žao što ovaj vid karatea nije ušao u finainsiranje na nivou republike, a ni na nivou grada i ja sam im obećao da ćemo u narednom periodu naći kako da pomognemo“, rekao je Milikić.

Takmičari Karate kluba „Sureido“ Anita Filipovska (osvajačica srebrne medalje u Štutgartu) i Dalibor Džuniću ovog vikenda učestvuju na još jednom velikom takmičenju – Evropskom prvenstvu u Češkoj Republici u gradu Brno.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Život mladih u Boru – za ostanak i opstanak”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.