PRILIKA: Useljeničke vize SAD za građane Srbije

Od 1. oktobra pa sve do 3. novembra građani Srbije moći će da se prijave za online dobijanje vize za useljenje u Ameriku. Šefica konzularnog odeljenja ambasade SAD u Beogradu Elizabet Grakon ističe da se radi o tzv. DV programu (Diversity Program), prema kome osobe koje ispune uslove za useljeničku vizu i sistemom lutrije budu kompjuterski izvučene, imaju mogućnost nastavka života u ovoj zemlji.

Useljenička viza

Elizabet navodi da je postupak apliciranja veoma jednostavan. Neophodno je elektronskim putem pristupiti i popuniti DV formular na stranici www.dvlottery.state.gov, nakon čega se vrše detaljne procene svakog kandidata, a svi koji su aplicirali mogu da provere status svoje aplikacije već od 5. maja 2015.

Na godišnjem nivou se iz Srbije za useljeničke vize  prijavi više od 10.000 građana, od kojih tek 150 do 200 lutrijom bude izvučeno. Inače, Vlada SAD na godišnjem nivou odobrava ukupno 50.000 useljeničkih viza za ceo svet.

Svaki prijavljeni građanin mora imati završenu srednju školu, ali i da dolazi iz zemlje sa niskom stopom migracija u SAD. Naša zemlja pripada takvoj grupi zemalja, dok, kako Elizabet navodi, zemlje sa velikim brojem imigranata, poput Meksika, Indije i Kine, nemaju takvih mogućnosti.

(Editorials, Bor030)