Pripreme Zvonka Trifunovića za uspon na vrh u Patagoniji

Povodom 10 godina postojanja kluba ekstremnih sportova „Rock & Ice“, sportski direktor ovog kluba Zvonko Trifunović je na konferenciji za novinare govorio o svom boravku u Sjedinjenim Američkim Državama


Povodom 10 godina postojanja kluba ekstremnih sportova „Rock & Ice“, sportski direktor ovog kluba Zvonko Trifunović je na konferenciji za novinare govorio o svom boravku u Sjedinjenim Američkim Državama i pripremama za uspon na vrh Cerro Torre u Patagoniji, koji je planiran za januar 2010. godine.

U sklopu priprema za uspon na vrh Cerro Torre krenuli su sa prvom akcijom penjanja stene Red Rock u Nevadi jer je ova stena po strukturi slična steni u Patagoniji. Zbog specifičnog penjanja bila im je potrebna i posebna oprema koju su morali da kupe. Zbog toga su bili primorani da putuju kamionom i prevale 15 hiljada kilometara kroz 10 Američkih država, što im je oduzelo 5 dana penjanja.

Samo penjanje u Nevadi je zahtevno zbog visokih temperatura koje prelaze 40 stepeni. Intezivno penjanje predstavljalo je uspon, prvo na manjim smerovima, od oko 50 metara, a kasnije i na 700 metara visine. Uspon im je bio zahtevan jer su zbog kvaliteta stene morali da koriste posebnu opremu koja nije bezbedna kao oprema za krečnjačke stene.

U sklopu priprema za penjanje imali su 6 dana ronjenja na Floridi, na izvoru dobokom 34 metara, gde su napravili i par podvodnih snimaka. Oprobali su se i u pećinskom ronjenju koje predstavlja najopasniji sport na svetu, za šta su im bile potrebne dodatne pripreme.
 
Pogledajte i intervju sa Zvonkom Trifunovićem koji je naša ekipa zabeležila pre 2 godine.
godine. Pogledajte i intervju sa Zvonkom Trifunovićem koji je naša ekipa zabeležila pre 2 godine.