Pristiže pomoć za Dragana Pejića iz Bora

Nakon što je na našem veb portalu Bor 030 juče objavljena priča o beskućniku Draganu Pejiću iz Bora, počela je da pristiže pomoć. Među prvima su pomogli Dalibor Jović iz Udruženja građana „Borci za Bor“, nadležni u Centru za socijalni rad u Boru, Grad Bor i član Gradskog veća u Boru Jelena Ristić.

Teški životni uslovi u kojima živi 64-godišnji Dragan Pejić iz Bora, barem donekle su olakšani današnjom pomoći koja je obezbeđena od humanih ljudi i organizacija.

Među prvima se javio Dalibor Jović, čelni čovek humanitarnog udruženja „Borci za Bor“ koji već duži niz godina pomaže svima kojima je pomoć potrebna. Dalibor je Draganu doneo ćebad, posteljinu, kao i veću količinu hrane. Dalibor je i u ranijem periodu pomagao Dragana obezbeđujući mu hranu i ostale namirnice.

„Dragan je našem udruženju Borci za Bor poznat još od prošle godine kada smo mu obezbedili pomoć u hrani i odeći. Sada, na osnovu teksta objavljenom na veb portalu Bor 030, za jedan dan smo prikupili sredstva u iznosu od 50 evra i za taj iznos kupili hranu za Dragana. Hrana je uglavnom konzervirana imajući u vidu da u ovom napuštenom objektu nema struje. Kontaktirali smo Dragana šta mu je još potrebno, i na osnovu tih informacija doneli smo mu posteljinu i ćebad. Iskoristio bih priliku da se zahvalim svim donatorima koji su pomogli ovu akciju i koji su se uključili i dali doprinos“, kaže Dalibor Jović, dodajući da su hranu i lanč pakete dodatno obezbedili ribarnica „Fileti“, kao i kiosk brze hrane „By Bay“ iz Bora.

Nakon objavljene priče, danas su Dragana obišle i direktor Centra za socijalni Rad u Boru, Saška Milošević, kao i Jelena Ristić, član Gradskog veća u Boru zadužena za socijalna pitanja, koje su uručile paket pomoći u vidu garderobe i namirnica.

„Centar za socijalni rad u Boru upoznat je još od ranije sa slučajem Dragana Pejića i u više navrata mu je pružena pomoć. Ove nedelje smo mu, uz pomoć lokalne samouprave, isplatili jednokratnu uvećanu socijalnu pomoć i na osnovu toga on je trenutno materijalno zbrinut. Moram da kažem da se Dragan nama nije do sada zvanično obraćao sa zahtevima za pomoć, a ponekad je i odbijao korišćenje usluga narodne kuhinje jer mu je bilo povoljnije da radi i zaradi neku dnevnicu. Sada kada je narušenog zdravlja, podneo je zahtev kod nas da dobije socijalnu pomoć i mi ćemo po službenoj dužnosti da pribavimo svu neophodnu dokumentaciju. Očekujemo da on vrlo brzo dobije rešenje i da na mesečnom nivou počne da prima tu vrstu pomoći“, kaže Saška Milošević, direktor Centra za socijalni rad u Boru.

U rešavanje teške životne situacije Dragana Pejića uključila se i Gradska uprava Bor.

„Na inicijativu gradonačelnika Aleksandra Milikića, prilikom nedavnog uručenja zahvalnica višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi, među kojima je bio i Dragan Pejić, iz gradskog budžeta izdvojena su sredstva koja su Pejiću uručena preko Centra za socijalni rad. Cilj je bio da se na nivou grada i odgovornih službi u najkraćem mogućem roku pruži sva neophodna pomoć, što je i učinjeno. Mi ćemo kao Grad nastaviti da pomažemo sve sugrađane kojima je pomoć potrebna“, rekla je Jelena Ristić, član Gradskog veća u Boru zadužena za socijalna pitanja.

Kada je reč o trajnom stambenom zbrinjavanju Dragana Pejića, moram da kažem da on nije do sada podnosio Gradskoj upravi zahtev za rešavanje stambenog pitanja. Ono što je do nas, kao Grada, i u saradnji sa Centrom za socijalni rad, trudićemo se da vidimo na koji način to pitanje može da bude rešeno, posebno imajući u vidu njegovo zdravstveno stanje“, potvrdila je u izjavi za portal Bor 030, Jelena Ristić, dodajući da Dragan može da se prijavi za korišćenje usluga narodne kuhinje i da uz to dobije besplatan prevoz u gradskom saobraćaju kako bi došao po obroke.

Tračak nade u bolje sutra pojavio se u izrazu lica Dragana Pejića koji nije krio reči zahvalnosti za svu pomoć koja mu je uručena danas, kao i u prethodnom periodu.

„Iskoristio bih priliku da se zahvalim gradonačelniku Bora Aleksandru Milikiću i njegovim saradnicima, kao i nadležnima u Centru za socijalni rad, na svoj pomoći koja mi je pružena do sada. Hvala i Daliboru Joviću i udruženju Borci za Bor, hvala svima koji su podržali akciju i donirali hranu i namirnice. Ujedno bih iskoristio priliku da se zahvalim na dugogodišnjoj podršci ljudima u Crvenom krstu u Boru, kao i svima koji su mi do sada pomagali“, poručio je Dragan Pejić.

Svi koji su u situaciji da pomognu Draganu Pejiću, mogu se obratiti nadležnima u Centru za socijalni rad u Boru ili Daliboru Joviću iz udruženja „Borci za Bor“ na broj telefona 061/13-96-111.