Pritvoreno 75 osoba zbog kršenja mera samoizolacije

Državni sekretar Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije Radomir Ilić saopštio je danas da se u ovom momentu, zbog kršenja mera samoizolacije, u pritvoru nalazi 75 osoba.

Foto: succo (www.pixabay.com)

Ilić je naveo da je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde obezbedila tri posebna objekta u okviru Uprave u kojima su smeštena lica koja prekrše mere samoizolacije, uz napomenu da se oni nalaze u Vršcu, Požarevcu i Pirotu.

Državni sekretar je precizirao da je u Vršcu smešteno 43 osobe koja su prekršila meru samoizolacije, u Pirotu 17, dok se u Požarevcu nalazi njih 15.

On je istakao da su protiv većine njih već podneti optužni akti, kao i da će suđenja početi za nekoliko dana, uz podsećanje na to da je Ministarstvo pravde, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, izradilo poseban plan za organizaciju tih suđenja kako nikome ne bi bilo ugroženo zdravlje.

Danas smo dobili posebnu opremu, tečnosti za dezinfekciju, rukavice i maske, kojom ćemo opremiti one sudove koji će suditi licima koja su prekršila mere samoizolacije i koja su potencijalno zaražena koronavirusom, objasnio je Ilić.

On je uputio apel onima kojima je izrečena mera samoizolacije da te mere poštuju jer u suprotnom ugrožavaju članove svoje porodice, ali i zdravlje ostalih sugrađana.

Ministarstvo pravde je, kako je podsetio, ranije pravosudnim organima uputilo preporuke za postupanje u slučajevima u kojima lica, ne poštujući mere samoizolacije, čine krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije i krivično delo prenošenje zarazne bolesti za vreme vanrednog stanja.