RPK: RTB nosilac privrede Istočne Srbije

Rezultati proizvodnje u osam gradova Borskog i Zaječarskog okruga povećani su zahvaljujući učinku Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, izjavio je predsednik Regionalne privredne komore u Zaječaru, Dejan Tošić.

rtb avionZa razliku od ostalog dela Srbije, gde su privredna kretanja negativna, proizvodnja u dva okruga je veća zahvaljujući rudarskoj proizvodnji koja je u odnosu na 2011. godinu veća za 15,6 odsto – rekao je Tošić novinarima.

On je ukazao da se dobre tendencije u rudarskoj proizvodnji nisu sasvim odrazile na prerađivačku industriju čija je prozivodnja manja za dva odsto, i na proizvodnju električne energije koja je bila manja za 2,9 procenata.

Kao najveći izvoznik i firma sa blizu 5.000 zaposlenih, čije su plate redovne i daleko iznad republičkog proseka, RTB je i dalje najznačajnija kompanija u Borskom i Zaječarskom okrugu, ali i među vodećim u Srbiji – podsetio je Tošić.

Po njegovim rečima, suficit u robnoj razmeni preduzeća Istočne Srbije sa inostranstvom od 41,7 miliona dolara zabeležen je zahvaljujući odličnom poslovanju borske kompanije.

 Rudarstvo “drži” privredu istočne Srbije – zaključio je predsednik Privredne komore dva okruga.

Tošić je kazao da je u prvih šest meseci 2012. godine iz Istočne Srbije izvezena roba vrednosti 200,3 miliona dolara, a uvoz je bio 158,6 miliona.

Izvozni asortiman najvećim delom su činile sirovine i poluproizvodi od bakra, a najviše su se uvozili repromaterijal od bakra i materijal za doradne poslove u proizvodnji obuće, zatim i rudarska oprema, kamioni-damperi, rezervni delovi za mašine, specijalni pneumatici.

(BETA)