Nesuglasice razbile vladajuću koaliciju

0
9

Opština Bor mogla bi u narednim danima da dobije privremenu upravu jer se ove nedelje navršava tri meseca od poslednjeg zasedanja lokalanog parlamenta u tom gradu.

 

Opština Bor mogla bi u narednim danima da dobije privremenu upravu jer se ove nedelje navršava tri meseca od poslednjeg zasedanja lokalanog parlamenta u tom gradu.


Na taj način Bor bi se pridružio susednoj opštini Negotin u kojoj je jesenas raspuštena opštinska skupština, a vanredni lokalni izbori bili bi raspisani za najkasnije tri meseca. Razlog za uvođenje privremenih mera je što je Bor u 2010. ušao bez usvojenog budžeta, a malo je verovatno da će tokom narednih nekoliko dana zasedati lokalni parlament.

 

Zaključkom Opštinskog veća Bor traži se od resornog Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da predloži republičkoj Vladi da što hitnije obrazuje Privremeni organ opštine Bor. Zaključku je prethodilo i neizglasavanje nove sistematizacije radnih mesta u opštinskoj upravi prema kojoj bi broj zaposlenih bio smanjen za 70. Izjave političkih lidera članica vladajuće koalicije koje su potom usledile samo su potvrdile da se raspala koalicija SRS, DSS, Vlaške demokratske stranke Srbije i Pokreta “Živim za Krajinu”.

Prema rečima predsednika opštine Branislava Rankića (SRS) koalicija se raspala zbog mešanja opštinskog Samostalnog sindikata u vođenje opštine i ponašanja Vlaške demokratske stranke Srbije koji su pomogli da razbije odbornička većina u opštini. Sa druge strane, zamenik predsednika opštine Bor, Predrag Balašević (VDSS) ocenio je da su Rankić i Pokret “Živim za Krajinu” nekorektni i da je sa njima nemoguće činiti koaliciju.

U međuvremenu, da li zbog sticanja što boljih startnih pozicija na mogućim lokalnim izborima ili rešavanja međusobnih sukoba, tek na konferencijama za novinare tokom januara čule su se razne optužbe. Vlaška demokratska stranka Srbije reagovala je na izjavu o rumunizaciji na području ovog dela Srbije koju je izrekao Saša Mirković iz Pokreta “Živim za Krajinu”. Predsednik VDSS dr Predrag Balašević je ovu izjavu okvalifikovao netačnom i najavio krivične prijave.

(Danas)

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here