Produžen zimski raspust zbog gripa

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donelo je odluku da se, zbog suzbijanja širenja gripa, raspust u osnovnim i srednjim školama na teritoriji cele Srbije produži do petka 21. februara, tako da će đaci u školske klupe sesti tek u ponedeljak, 24. februara.

Odluka doneta u cilju prevencije širenja gripa, a na osnovu aktuelnih epidemioloških podataka nadležnih organa.

Zimski raspust u osnovnim i srednjim školama je zbog povećanog broja obolelih od gripa produžen za nedelju dana, pa će se učenici vratiti u klupe tek 24. februara.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je odluka doneta posle konsultacija sa Institutom za javno zdravlje „Batut“.

Prethodno je Ministarstvo zdravlja preporučilo da se zimski raspust produži. Preporuka je data kako bi se smanjilo širenje virusa gripa.

U međuvremenu je doneta i zvanična odluka i to posle konsultacija sa Institutom za javno zdravlje „Batut“ što znači da će raspust za učenike osnovnih i srednjih škola u centralnoj Srbiji biti produžen do 24. februara na celoj teritoriji Srbije zbog epidemiološke situacije.

„U cilju prevencije širenja gripa u populaciji dece i mladih, a imajući u vidu aktuelne epidemiološke podatke nadležnih organa, tela i službi, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donelo je odluku da se produži zimski raspust u osnovnim i rednjim školama u Republici Srbiji. Raspust će biti produžen do petka 21. februara, a prvi nastavni dan je ponedeljak, 24. februar 2020. godine“, saopštilo je resorno Ministarstvo.

Plan nadoknade časova odrediće same škole. Ministar Šarčević predlaže da to bude kombinacija poneke subote i po jednog časa dnevno.

„To mi se čini kao dobra kombinacija ali treba voditi računa na pedagoško opterećenje po uzrastu. Od sutra počinju javne konsultacije struke o novoj strategiji obrazovanja, pre svega predškolskom i osnovnom obrazovanju, a u toku marta na redu je srednje obrazovanje“, izjavio je ministar Mladen Šarčević.