Program Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru u okviru manifestacije „Muzeji za 10”

Manifestacija „Muzeji za 10” koja se organizuje u preko 60 gradova i mesta širom Srbije, u subotu, 14. maja u 19 časova u borskom Muzeju rudarstva i metalurgije počinje otvaranjem izložbe „Početak i trajanje: 120 godina rudarstva u Boru”.

Foto: Muzeji Srbije

Manifestacija „Muzeji za 10” u okviru koje je Muzej rudarstva i metalurgije u Boru pripremio poseban program, radionice, predavanja, tribine i stručno vođenje kroz stalne postavke, trajaće od 14. do 20. maja, a ulaz za sve sadržaje iz programa će biti besplatan.

Nakon otvaranja izložbe „Početak i trajanje: 120 godina rudarstva u Boru” sa početkom u 19 sati, u subotu će u 20 časova uslediti Karaoke izazov „Odbrana i poslednji dani” koji muzej organizuje u saradnji sa Tehničkom školom i Centrom za kulturu grada Bora, na kojem će posetioci moći da uživaju u muzici 80-ih godina 20. veka.

U nedelju, 15. maja biće organizovano stručno vođenje kroz stalne postavke „Istorijski razvoj rudarstva i metalurgije od praistorije do savremenog doba” u Muzeju rudarstva i metalurgije od 11 do 14 sati. Zatim, „Umetnička kolonija Bakar: savremena skulptura u bronzi” u Galeriji „Bakar” od 12 do 14 sati. Kao i „Brestovačka banja u vreme kneza Miloša” u Konaku kneza Miloša u Brestovačkoj banji od 12 do 18 sati.

Manifestacija obuhvata i radionice, pa će se tako radionica „Prepoznaj predmet – identifikacija predmeta” održavati od 15. do 20. maja od 8 do 20 sati u Muzeju rudarstva i metalurgije.

Radionica „Pronađi rudu” biće održana u ponedeljak 16. maja od 10 do 12 sati, dok će radionica „Sastavi rudarsku lampu” trajati od 12 do 14 sati u utorak, 17. maja, takođe u Muzeju.

U sredu, 18. maja najpre će se od 10 do 12 sati održati manifestacija „Otvoreni dečiji atelje”, dok će u 18 časova početi predavanje „Najstarije rudarstvo na Balkanu”.

Tribinu „Gaji, hrani, podržavaj. Svi zajedno. Naše akcije naša su budućnost” zainteresovani građani moći će da prate u četvrtak, 19. maja u 18 sati.

Poslednjeg dana Manifestacije „Muzeji za 10”, u petak, 20. maja, Borani će biti u prilici da čuju „Ko je otkrio Borski rudnik” na predavanju  koje će početi u 18 časova.