Projekat „Podrška za bolje sutra“

Udruženje građana „Kokoro“ u saradnji sa organizacijom „Gipsy soul“ realizuje projekat „Podrška za bolje sutra“ sa ciljem povećanja pristupa obrazovanju i karijernom vođenju dece i mladih iz tri podstandardnih romskih naselja u Boru.

Kroz realizaciju projekta pružena je podrška u učenju, nastavku školovanja i izboru zanimanja, kao i povećanju zapošljivosti kod mlade romske populacije. Takođe, povećanje emocionalne i socijalne zrelosti mladih i prevencija ranih brakova.

„Pristup obrazovanju romske populacije je jako važan i prepoznat je kao značajan zbog socio-ekonomskih i nestimulativnih uslova u porodicama u kojima deca nemaju podstrek za nastavak školovanja. Deca kreću iz nepovoljnijih startnih pozicija i pokazuju lošije rezultate, a kasnije i napuštaju školovanje“, kazala je Milojka Milivojević predsednica UG Kokoro.

Prema njenim rečima osipanje u daljem školovanju se nastavlja pa manje mladih roma upisuje i završava srednje škole, dok broj onih koji završavaju fakultete zanemariv.

Mladi će dobiti podršku u učenju iz oblasti matematike, fizike, hemije, srpskog i engleskog jezika, informacionih tehnologija, kao i psihološku podršku i pomoć u profesionalnoj orijentaciji.

Radiće se i na osnaživanju mladih na nivou odgovornog odnosa, zrelije procene u izboru partnera i sprečevanja ranih brakova, što će omogućiti njihovo lično, emocionalno i socijalno sazrevanje.

Vladimir Šainović iz Romske inicijative mladih „Gypsy Soul“ istakao je da će se pored dece i omladine raditi i sa njihovim roditeljima.

„Bitna komponenta projekta je jačanje uloge roditelja kako bi imali uvid u školovanje svoje dece jer i oni samo nisu imali priliku da se se kvalitetno obrazuju. Zajedno će proći kroz proces profesionalne orijentacije i karijernog vođenja kako bi mogli da pomognu svojoj deci pri izboru zanimanja i daljeg životnog puta“, kazao je Šainović.

Projektom je obuhvaćeno 30 mladih Roma, od 10 do 25 godina, 40 roditelja i 10 volontera koji će sa vršnjacima iz romske populacije učestvovati na radionicama.

Vrednost projekta je 15.000 evra i deo je programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projekte usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Mladi o mladima”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.