Promocija knjige Množenje svetova u Narodnoj biblioteci u Boru [NAJAVA]

Promocija knjige „Množenje svetova – ruski pisci u srpskoj prevodnoj književnosti“ Miodraga Sibinovića biće održana 28. marta u Narodnoj biblioteci u Boru sa početkom u 18 sati.

Knjiga nudi sintetizovanu riznicu podataka o preplitanju srpske i ruske književnosti i kulture od 10. do 21. veka. Duga tradicija prevođenja dela ruskih pisaca na srpski jezik predmet je autorove pažnje ne samo kao analiza određenih dela i njihove percepcije u našoj sredini, već i kao model kulturno-prostornih prožimanja koja po pravilu rezultiraju višim kriterijumima u umetnosti i nauci o njoj, doprinoseći da narodi i njihovo kulturno blago postaju bliži. Celoživotno bavljenje autora ove knjige jezikom, književnošću i kulturom ruskog govornog prostora rezultiralo je izuzetnom knjigom koja čitaoce upoznaje i sa tradicijom prevodilačkih napora, kreativnošću njihovog posla i misijom koju prevodioci imaju. Deo te misije je i univerzalna ideja da se upoznavanjem drugih kultura ne potire već uzdiže i bistri identitet jedne nacije u svakom pogledu.

Miodrag Sibinović rođen je 1937. u Zaječaru. Na Grupi za ruski jezik i književnost Katedre za istočne i zapadne slovenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu diplomirao je oktobra 1959. godine. Na toj Katedri od 1960. radi na predmetu ruska književnost, prošavši sva nastavnička zvanja. Doktorat književnih nauka stekao je 1970. godine (tema: Ljermontov u srpskoj književnosti do Drugog svetskog rata). Naučni savet Moskovskog državnog univerziteta juna 1996. izabrao ga je u zvanje počasnog doktora Moskovskog univerziteta. Objavio je preko 250 stručnih i autorskih radova i 14 autorskih knjiga iz oblasti nauke o književnosti.

Na promociji će osim autora govoriti Zoran Hamović, glavni urednik Izdavačkog preduzeća „Klio“ i dr Violeta Stojmenović, bibliotekar Narodne biblioteke u Boru.