Promocijom zdrave ishrane Ekonomsko-trgovinska škola u Boru obeležila Svetski dan hrane

Povodom Svetskog dana hrane koji se obeležava 16. oktobra, Ekonomsko-trgoviska škola u Boru priredila je prezentaciju o zdravoj ishrani, dok su učenici kuvarskog smera pripremili hranu za osnovce svih škola u Boru.

Oktobar je mesec pravilne ishrane tokom kojeg zdravstvene i obrazovne ustanove edukuju stanovništvo o pravilnoj i zdravoj ishrani kao jednom od najznačajnijih faktora u prevenciji hroničnih nezaraznih bolesti.

Informisanje dece i mladih o pravilnim načinima ishrane je od posebne važnosti, pa su, u skladu s tim, učenici svih razreda kuvarskog smera u Ekonomsko-trgovinskoj školi za učenike sedmog i osmog razreda svih osnovnih škola u Boru pripremili razne vrste peciva i zdrave hrane kojom su se hranili naši stari, ali i prezentaciju o zdravoj ishrani.

„Učenici prve, druge i treće godine pripremili su razna peciva, a takođe je i svako od njih doneo po nešto od zdrave hrane. Na taj način želeli smo da obeležimo Mesec zdrave hrane i da učenike osnovnih škola upoznamo za zdravim namirnicama i zdravim načinom ishrane, ali i sa nekim tradicionalinim jelima”, kaže nastavnica kuvarstva u Ekonomsko-trgovinskoj školi Vesna Juklen.

Cilj ove akcije je, prema rečima nastavnice biologije u ovoj školi Ivane Bujak, da se kod učenika probudi svest o zdravoj ishrani, ali i da se daju smernice kako se zdravo i pravilno hraniti.

„Svedoci smo da deca, nažalost, sve više koriste brzu hranu, neredovno se hrane, a sve to povlači i gojaznost i neke kardiovaskularne bolesti, kao i šećernu bolest. Potrebno je da deca imaju pet do šest manjih obroka dnevno u kojima su zastupljeni voće i povrće i da se redovno bave fizičkom aktivnošću”, objašnjava Bujak.

U Ekonomsko-trgovinskoj školi u Boru često se organizuju razna dešavanja i uvek je zanimljivo, kaže učenik prve godine kuvarstva Uroš Zečević, a ovom prilikom su njegovi drugari i on želeli da naprave promociju zdravog načina inshrane i namirnica koje se nalaze u samoj osnovi piramide ishrane.

„Upisao sam kuvarski smer zato što to volim od malena, a takođe bih i mlađim drugarima koji ove godine završavaju osnovnu školu preporučio da na listi želja baš ovaj smer stave na prvo mesto, zato što će ovaj poziv biti sve traženiji i plaćeniji, a posle završetka školovanja sigurno će moći da se zaposle”, kaže Uroš.

U pomoć je priteklo i Udrženje Vlaha „Primovara” iz Zlota čije su članice učenicima kuvarstva pokazale kako se pravi jedno od najstarijih jela iz našeg kraja – vlaške plašinte.

„Na inicijativu nekoliko nastavnika i direktorke škole, članice našeg Udruženja učestvuju u obeležavanju Svetskog dana hrane u Ekonomsko-trgovinskoj školi. Naše Udruženje se bavi očuvanjem tradicije i kulture Vlaha, a između ostalog, trudimo se da u zaborav ne padnu i ta stara jela i recepti koji se prenose s kolena na koleno. Učenicima kuvarstva pokazali smo kako se prave vlaške plašinte, recept nije težak, ali je veoma star”, objašnjava Biserka Janošević, predsednica Udruženja Vlaha „Primovara” iz Zlota.

Direktorka Ekonomsko-trgovinske škole Sonja Stamenković zahvalila se učenicima osnovnih škola što su učestvovali u ovoj važnoj akciji.

„Nadam se da je posluženje koje su naši učenici pripremili ukusno i da su se naši gosti više puta vraćali do stola. Prezentacija o zdravoj ishrani koju smo pripremili biće dostupna nastavnicima osnovnih škola kako bi nadalje mogli da sa decom razgovaraju o ovoj bitnoj temi. Drago nam je što ćemo imati priliku da jedno odeljenje prigodno nagradimo, ali učenik koji će doneti nagradu svom odeljenju mora da ima najviše lajkova na instagram priči, kako pravila naše nagradne igre nalažu”, ističe Stamenković.

Prilikom dolaska osnovaca u Ekonomsko-trgovinsku školu, učenici turističko-hotelijerskog smera su goste upoznali sa pravilima nagradne igre u kojoj je jedno odeljenje nagrađeno poklonom, što je ovu akciju učinilo još zanimljivijom za učenike osnovnih škola.