Crni Vrh i ove godine bez skijaša

Zaljubljenici u zimske sportove, ostaće uskraćeni i ove zimske sezone za ski staze na Crnom Vrhu kod Bora. Korišćenje ove planine za zimske sportove onemugućeno je početkom izgradnje hotelskoh naselja “Jelen”.

Na 30-ak kilometara od Bora, odnosno 20-ak od Brestovačke banje i 15-ak od Borskog jezera nalazi se jedna od najlepših planina u Srbiji – Crni Vrh.
Svu lepotu ovog masiva uvideli su planinari koji su još 1952. godine dobili svoj dom na 1043 metara nadmorske visine. Dom raspolaže centralnim grejanjem, uvedena je voda i struja. Može da primi 30 osoba. Zgrada je više puta dograđivana i preuređivana. Svojevremeno je čest gost bio i sam Josip Broz Tito za koga se zna da je voleo lov pa ove krajeve, prepune divljači, gotovo stalno posećivao.

Prelepi objekat planinarskog drustva, uzurpiran od strane radnika angažovanih na podizanju centra visokog turizma, trenutno se nalazi u ruiniranom stanju i za njegovu sanaciju potrebno je izvojiti značajnu količinu novaca.
U neposrednoj blizini Planinarskog doma postoji žičara sa komplet opremljenim stazama za zimske sportove koji je bio u funkciji skijašima iz cele Srbije, sve do početka gradnje luksuznog Hajatovog kompleksa “Jelen”. Sa prvim danima građnje “zabranjenog grada” dom planinara i skijaška infrastruktura “oteti” su ljubiteljima sportova na snegu, a tako je i danas, 8 godina nakon prestanka radova na Crnom Vrhu.

Planinarsko Smučarsko Društvo “Dubašnica” iz Bora pokrenulo je još jednu u nizu inicijativo kod lokalne vlasti i “Energoprojekta” – vlasnika nedovršenog “Jelen” hotela, za vraćanje u upotrebno stanje staza, ski lifta i planinarskog doma. Iz PSD “Dubašnica” konstatuju da je i ova ski sezona na Crnom Vrhu propala, uprkos velikom broju snežnih dana.