Propao protest

Dragan AleksicNa protesnom skupu u organizaciji Sindikata Metalaca i Veća Samostalnog Sindikata, juče se ispred Generalne direkcije Rudarsko Topioničarskog Basena (RTB) Bor okupilo tek par stotina radnika ovog preduzeća. Skup je održan povodom zahteva sindikata za smenu VD generalnog direktora RTB-a Bor – Miodraga Conića. 

 
Sindikat je zamerio Coniću jer je odbio da poveća zarade zaposlenima uprkos, kako su naveli, višoj ceni bakra na berzi i povećanoj proizvodnji u RTB-u. Njemu je zamereno i što je potpisao kupoprodajni ugovor sa rumunskom firmom Kuprom, i pored upozorenja nekih sindikata da se radi o firmi sa "sumnjivim renomeom". Taj ugovor, potpisan ove godine, raskinut je nakon nekoliko nedelja.
 
Aleksić: Vladi je bitna samo cena
Predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije RTB Dragan Aleksić je ponovio kritike na račun poslovodstva koje je odbilo da poveća zarade, koje u proseku iznose oko 30.000 dinara. On je kazao da sumnja u stvarni iznos duga RTB-a poveriocima, navodeći da je jedini cilj vlade da taj rudarsku basen proda po najvećoj mogućoj ceni ne uvažavajući kredibilitet budućeg vlasnika, kao i da nije spremna da uloži novac u pokretanje proizvodnje.
 
Miodrag ConicConić: Nema para za povećenje plata
S' druge strane direktor RTB-a Miodrag Conić negira optužbe sindikata, za koje kaže, da ne predstavljaju stav radnika već pojedinih sindikalnih lidera. On je na konferenciji za novinare krajem prošle nedelje rekao da neće podneti ostavku i da povećanje zarada ne bi dozvolila Agencija za privatizaciju, s obzirom na to da je u toku proces privatizacije.
 
Navijalić: U privatizaciji je spas
Drugi reprezentativni sindikat u RTB Bor Nezavisnost ne deli mišljenje svojih sindikalnih kolega i kako kaže Rudolf Navijalić, predsednik Nezavisnosti, novca za povećanje zarada nema i jedini je spas u privatizaciji.

Živaljević odustao od upada u direkciju
Predstavnik sindikata metalaca za istočnu Srbiju Zvonko Živaljević najavio je pre nekoliko dana da će sa radnicima ući u zgradu generalne direkcije i silom isterati Conića, ako on do ponedeljka (10.septembra) ne podnese ostavku, ali je zbog malog odziva odustao od te namere.

Zbog pretnji Živaljevića, danas je na protestu bilo više desetina policajaca koji su čuvali ulaz u direkciju poslovodstva, a bili su razmešteni i u kancelarijama unutar zgrade.

Predstavnici sindikata izrazili su svoje razočarani brojem radnika koji su se odzvali protestu, budući da RTB zapošljava oko 4.500 ljudi i najavili su da će uskoro održati masovnije proteste.

Protest je završen nakon trideset minuta, bez incidenata.