Prosvetni radnici najavljuju generalni štrajk

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije zatražio je od vlade potpisivanje aneks protokola o povećanju zarada u obrazovanju za 5%. U suprotnom će doći do potpune obustave nastave u svim školama.

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ zatražio je od vlade potpisivanje aneks protokola o povećanju zarada u obrazovanju za 5%. U suprotnom će doći do potpune obustave nastave u svim školama.

Ovaj sindikat zahteva da najkasnije do 5. decembra bude potpisan protokol o povećanju zarada, po kojem bi zarade zaposlenih u novembru i decembru bile povećane za 5 %. Ukoliko njegovi zahtevi ne budu ispunjeni u navedenim rokovima biće proglašen generalni štrajk i potpuna obustava nastave u svim osnovnim i srednjim školama.

U saopštenju se traži i da najkasnije do 10. decembra bude zaključen i potpisan posebni kolektivni ugovor za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika. S’ obzirom da je vlada, kao jedan od prioriteta utvrdila ulaganje u obrazovanje, reprezentativni sindikati zahtevaju da povećanje zarada u budžetu za 2009. godinu bude na nivou od najmanje 2 % iznad nivoa projektovane inflacije.