Protest i blokada puta u subotu i u Boru

Za subotu 4. decembra u 50 gradova širom Srbije najavljeni su protesti građana u vidu blokade saobraćajnica. Na društvenim mrežama se širi poziv za protest u Boru, a okupljanje je predviđeno u 13.45 ispred Kapije grada.

Iza poziva stoje inicijative „Eko straža“ i „Kreni promeni„, dok su na lokalu podršku protestima pružile ekološke organizacije i pokreti, kao i pojedini odbori političkih stranaka.

Povod za najavljene proteste je usvanje izmena Zakona o referendumu i Zakona o eksproprijaciji za koje sumnja da su donesene u korist kompanije Rio Tinto.

Prošlog vikenda protesti su održani u brojnim gradovima u Srbiji, a subotnje blokade, prema najavama, biće daleko obimnije.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova su napomenuli da blokada puteva i ometanje građana predstavlјa kršenje zakona i ustavom zajemčenog prava slobode kretanja i otvorili su telefonsku liniju (0800104103) i e-mail adresu ([email protected]) na kojoj će moći da se prijavi sprečavanje odvinja saobraćaja.

Apel na suzdržanost i propuštanje hitnih službi

Pokret „Borani se pitaju“ pozvao je učesnika protesta da ne reaguju na provokacije, kao i da propuste vozila hitnih službi.

„Propustićemo samo hitne službe, kao što su sanitet, vatrogasci, i osobe sa invaliditetom. Ponašajmo se svi civilizovano i kulturno i ne reagujmo na eventualne provokacije“, navodi se u objavi na stranici „Borani se pitaju“.

Protesti su pored Bora u istočnoj Srbiji najavljeni u Kladovu, Negotinu, Zaječaru i Boljevcu.