Protest meštana Krivelja, najavljena blokada prilaza rudniku “Cerovo”

2
4265

Meštani Velikog i Malog Krivelja organizovaće u petak 22. maja blokadu prilaznih puteva rudniku bakra “Cerovo”.

Protest meštana Krivelja 2019. godine

U znak protesta zbog neisplaćenih nadoknada vlasnicima imanja i bespravno zaposedanje privatnog zemljišta od strane kompanije “Srbija Ziđin Bor Koper” (Serbia Zijin Bor Copper) meštani Krivelja najavili su blokadu prilaznih puteva rudniku “Cerovo”.

Oni su pozvali i meštane svog i sela Oštrelj, Metovnica, Brestovac, Bučje, Slatina, Donja Bela Reka i Šarbanovac da učestvuju na ovom protestu kako bi ostvarili “svoja građanska prava”.

“Teška mehanizacija ulazi u neisplaćene posede, krči njihove šume, pašnjake i njive time bespravno proširujući, bez ičije saglasnosti obode površinskog kopa „Cerovo“ i „Veliki Krivelj“ na štetu građana vlasnika nepokretnosti. Radovi se bez prestanka nastavljaju i bez obzira što još uvek nisu doneta i druga akta poput Prostornog plana i svih drugih za njihove aktivnosti. Bez adekvatnog pravno valjanog odobrenja za ove radove i bez pismene u krajnjem slučaju bilo kakve usmene saglasnosti rukovodstva MZ Krivelj ili meštana MZ Krivelj”, kažu organizatori protesta.

Oni podsećaju da su meštani Krivelja osporili cene zemljišta koje su im ponuđene na ime eksproprijacije zemljišta zbog proširenja rudarskih radova na Površinskom kopu “Cerovo” i na celokupnim rudarskim aktivnostima na teritoriji MZ Krivelj.

“Sve dok su cene zemljišnih kultura bile enormno male, rukovodstvo strateškog partnera RTB-a Bor su govorili da poštuju sve zakonske regulative Republike Srbije. Kada je nakon žalbi građana MZ Krivelj, od strane resornih organa Uprave prihoda donet novi cenovnik, koji odgovara realnijim tržišnim cenama zemljišta, rukovodstvo ZIJIN-a je priložilo žalbu resornim institucijama sa prigovorom da je cena za njih velika i neprihvatljiva”, dodaju meštani Krivelja.

Skup je prijavljen policiji, a učesnici su dužni da nose zaštitna sredstva i da se pridržavaju propisane distance u cilju sprečavanja širenja virusa korona.

“Ovu blokadu prilaznih puteva rudniku “Cerovo” shvatite poštovani žitelji Krivelja i okolnih sela kao bitku za tržišne cene naših nepokretnosti i bespravni ulazak u privatne posede ne samo Kriveljana. Ovo je bitka za cene i vaših nepokretnosti u svim drugim selima Bora koje ćete kao sutra i vi potraživati za vaše nepokretnosti u vašim Mesnim zajednicama”, poručili su organizatori najavljenog protesta.2 KOMENTARA

  1. Dosta. Srbija se mora spasiti u ime zrtvih pre i danas. Pradede i Dede uvek branimo za pravdu I buducnost Srbije. Junaci uvek bili. Nece izdaje i smece izbeci pravdu. Bog vidi I zna. Srbija svoja i ko misli drugacije treba da ocekuje Boziju moc da se uspeh desi za pravdu Srbije Njegova moc za pravdu niko veci. ziveli svi sto brane nepravde 🙏✝️✝️✝️

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime