Protest protiv aerozagađenja u Boru: Hoćemo čist vazduh, a oni neka rade i zarade! [FOTO / VIDEO]

2
3669

Na platou Doma kulture u Boru danas je održan ekološki protest protiv prekomernog zagađenja.

Građani Bora i meštani okolnih sela okupili se kako bi se usprotivili aerozagađenju koje je u prethodnih nekoliko meseci višetruko prelazilo granicu dozvoljenog.

Borani su najpre reagovali na društvenim mrežama objavljujući fotografije grada prekrivenog dimom.

Među organizacijama koje su prve reagovale su udruženja “Izbor postoji” i “Glasno za omladinu”, kao i opozicione stranke koje ukazale na problem i pokrenule peticiju protiv zagađenja.

Današnji skup je vodio Vladimir Stojičević, iz Udruženja “Glasno za omladinu”. On je ispred inicijatora protesta istakao da je pravo na zdrav i čist vazduh iznad politike i ponovio zahteve upućene nadležnima od kojih očekuju odgovore da li su inspekcije reagovale i kada će prestati zagađenje.

“Zajedno sa zahtevima i prikupljenim potpisima priložili smo i zvanične podatke sa pet mernih stanica u Boru na kojima se vidi rekordna izmerena vrednost sumpor-dioksida od 2.980 mikrograma po metru kubnom, a dozvoljeno je 350. Takođe, zabeležene su povišene vrednosti čestica PM-10 i PM-2,5, poznatije kao “nevidljivi ubica”, dok se merenje teških metala ne vrše. Bitno je napomeniti da ovakva zagađena nisu zabeležen ni pre 2009. godine, pre izgradnje takozvane nove topionice”, rekao je Stojičević.

Prisutnima se, između ostalih, obratila i dr Dragica Radošević, neuropsihijatar u penziji koja je govorila o štetnim posledicama aerozagađenja.

“Svi teški metali, arsen, olovo, živa, uništavaju periferne živce, odnosno živce ruku i nogu što može dovesti do brojnih oboljenja, pa i do paralize. Za razliku od arsena, olovo i živa se talože u organizmu gde ostaju celog života. Pored nervnog sistema oni utiču na krvne sudove i srce, a o tome podatke imaju u borskom zdravstvu. Pozdravljamo što je dolaskom novih vlasnika proizvodnja povećana, ali imamo samo jedan jedini zahtev – da ne zagađuju životnu sredinu. Hoćemo čist vazduh, a oni neka rade i zarade”, istakla je doktorka Radošević.

O aerozagađenju i njegovim posledicama po zdravlje ljudi i životinja na skupu su govorili i diplomirani inženjer neorganske hemijske tehnologije Dragan Jovanović, bivši inspektor u Sektoru za vanredne situacije i bivši radnik RTB-a i Tehničke škole, Dejan Bulatović, ekolog i borac za zaštitu životne sredine iz Beograda, Boranin Marko Janjić, kao i Miloš Božić iz Krivelja.

Pročitano je i pismo inženjera koji su 2015. godine kažnjeni jer su javno ukazali na probleme sa novom tehnologijom u topionici i fabrici sumporne kiseline i koji još uvek vode spor sa kompanijom.

Inicijatori protesta su najavili da će nastaviti sa pruikupljanjem potpisa i aktivnostima na zaštiti životne sredine.2 KOMENTARA

  1. Meni ne smeta malo industrijskih isparenja koja su se spustila na grad usled niskog vazdusnog pritiska. Odrasli smo sankajuci se po crnom snegu.
    Meni smeta ekipa politikanata koja izgleda stvarno misli da u Boru treba saditi kikiriki .

  2. OD BORSKE BANJE DO SOSINE TROVAČNICE!

    Od banjski čistog vazduha u Boru, kao pre 1903. godine, kako je veličao sebe grobar RTB Bor, Sosa ostavio je kineskim vlasnicima više repova, kao prekomernog zagađenja vazduha, kolektora Kriveljske reke, neočišćene Borske reke, a obećao je za dve godine od predhodnih izbora. Najgore je što je, usled promašene investicije nove fleš peći i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline, a u Boru nije izgrađena nova topionica, kako laže grobar RTB Bor, s tim što investicije koštaju kao da je izgrađena zaista nova topionica, a nije. Gde odoše tolike pare, više od 300 miliona evra i dugovi od milijardu evra. Kinezima je ostavio fleš peć najnižeg kapaciteta u svetu, ali zato sa najvećim zagađenjem vode, vazduha i zemlje. To je taj bajkolažni uspeh, kome je najviše, neopravdano, verovao vlasnik Srbije, a borani I boranke nek’ se truju do njihove mile volje. Od Vlade ne treba ništa očekivati da preduzme po pitanju prekomernog zagađenja i trovanja borana. Naime, Kombinat bakra bio je i ostaje mezimče vlade i predsednika, čiji je štićenik doskoračnji čelnik RTB Bor. Ministar Trivan se vskriva od istine o zagađenju, a gradonačalnik Bora podržava trovanje građana.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime