Sindikat traži da se povuče predlog zakona o penzijama

Predstavnici sindikata zatražili su danas na protestu u Boru, na kome je, prema procenama, bilo oko 4.000 ljudi, da vlada povuče Predlog izmena Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

protest-ssss

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović rekao je da će to zakonsko rešenje, ako bude usvojeno, „zapečatiti radničku sudbinu“.

„Standard građana je već pao za oko 30 odsto, vlada ignoriše prava radnika, nije potpisan nijedan kolektivni ugovor“, kazao je Orbović.

On je kazao da će, ako taj zakon bude usvojen, penzije biti smanjene za 25 odsto i optužio vladu da je „perfidno“ uradila zakon jer penzije neće biti smanjivane do 2012. godine kada su predviđeni izbori.

Predlogom izmena Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju predviđeni su znatno stroži uslovi za odlazak u penziju.

Zakon predviđa da se od naredne godine postepeno povećavaju uslovi za sticanje starosne granice kako bi od 2022. godine u penziju muškarci išli sa 40 godina staža i 58 godina života, a žene sa 38 godina staža i 58 godina života.

Prema izmenama zakona, penzije će se dva puta godišnje usklađivati, i to 1. aprila i 1. oktobra. Pri tome, 1. aprila 2011. i 1. aprila 2012. usklađivaće se sa potrošackim cenama i pola procenta bruto domaćeg proizvoda iz prethodne godine.

Od 1. aprila 2013. godine usklađivaće se sa potrošačkim cenama i rastom BDP-a samo ako bude veći od četiri odsto. Svakog 1. oktobra penzije će se usklađivati s rastom potrošačkih cena u prethodnih šest meseci.

Usvajanje zakona je dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom s kojim Srbija ima stend baj aranžman.

Današnjem protestu u Boru, koji je organizovan i zbog teške ekonomske situacije u zemlji, prisustvovali su sindikalni predstavnici iz većine gradova u Srbiji.

Sindikat je juče saopštio da se protestom u Boru pridružuje aktivnostima Evropske konfederacije sindikata, čije će članice u celoj Evropi organizovati velike proteste u znak nezadovoljstva zbog mera štednje i ekonomske politike koje vlade evropskih zemalja sprovode.

(Beta)